Téma pro ženy: klimakterium (1)

Klimakterium nemusí pro ženu znamenat těžké období
 

Začíná kolem padesátky. Některá z žen projde menopauzou a dalším obdobím téměř bez problémů, ale těch šťastných je asi pětina. Většina z dalších má menší nebo větší problémy. Nejsou však neřešitelné.

Nejčastěji se objevují návaly horka, nespavost, pocení, bušení srdce s kolísáním krevního tlaku, žena může být nervózní až k depresivním stavům (o tomto tématu můžete číst zde), někdy ztrácí radost ze života a může mít dokonce problémy s pamětí.

Poraďte se s lékařem

Navštivte v případě potíží dobrého gynekologa. Kromě klasické onkologické prevence a doporučení na mamografii vám poradí další vhodná vyšetření, především sledování kostní denzity (prevence osteoporózy) nebo lipidového profilu (prevence kardiovaskulárních nemocí). Můžete s ním probrat i nasazení hormonálních nebo přírodních přípravků, které vám ulehčí při potížích.

Co to vlastně je, ta menopauza?

Výrazy menopauza nebo klimakterium se používají v souvislosti s obdobím, kdy dochází k vyhasnutí funkce vaječníků; přesná definice říká, že menopauza je poslední menstruační krvácení, termín klimakterium neboli přechod označuje období, kdy postupně vyhasíná aktivita vaječníků a tím dochází k výrazným hormonálním změnám kvůli nedostatku ženských pohlavních hormonů (estrogenů a gestagenů). 

Třetina života po menopauze

Období příchodu menopauzy ovlivňují genetické vlohy, věk začátku menstruace, počet dětí, kouření, dokonce i zeměpisná poloha a nadmořská výška, a samozřejmě socioekonomické faktory. Délka života se prodlužuje, ale menopauza nastupuje prakticky ve stejném čase; a tak ženy ve vyspělých zemích prožívají až třetinu svého života po menopauze.

Následující příznaky neohrožují zdraví

Akutní příznaky klimakteria jako návaly horka, noční pocení, bušení srdce) a psychické poruchy jako změny nálad, nespavost, zhoršení paměti a koncentrace, úzkost, určitá ztráta touhy po sexu atd., bývají dočasné, snižují kvalitu života, ale neohrožují zdraví.

K dalším potížím patří rychlejší stárnutí kůže, atrofie sliznice močových cest a pochvy mohou vést k bolestem či nepříjemnému pocitu při sexuálním styku, k častějším infekcím a někdy i k obtížím s udržením moči. Změny tělesné hmotnosti jsou pro většinu žen nečekané a nepříjemné.

(V pondělí: Co dělat, abychom v klimakteriu a po něm nepřibíraly na váze?)