Téma pro ženy: klimakterium (2)

Žena umí být krásná i v padesátce
 

Většina žen, která do padesátky neměla s váhou problémy, během klimakteria přibere. Velký váhový přírůstek v tomto období znamená vysoké riziko dalších chorob. Čtěte dál, umíme vám poradit.

Mgr. Tamara Starnovská, členka Fóra zdravé výživy, k tomu říká: „Ženám radíme, aby začaly s lepším stravováním a životním režimem již po 40. roce. Zlepší si tak prognózu nejen průvodních projevů klimakteria (o nich víc v první části článku), ale také si sníží riziko osteoporózy a srdečně cévních nemocí.“

Není to složité

Základem jídelníčku ženy středního věku by měla být zelenina a ovoce – ideálně 50 gramů denně, luštěniny, semínka, ryby a libové drůbeží, nejlépe krůtí maso bez kůže, samozřejmě mléko a polotučné mléčné výrobky, kvalitní rostlinné tuky, především olivový nebo řepkový olej.

Ideální zdroj kvalitních bílkovin je tvrdý sýr

„Ženám nejvíc chybí dostatek kvalitních bílkovin, ty by měly být obsaženy v denním jídelníčku až 30 procenty,“ zdůrazňuje MUDr. Dita Pichlerová, internistka a obezitoložka z OB kliniky v Praze.

MUDr. Dita Pichlerová, internistka a obezitoložka z OB kliniky

„Během klimakteria se zkrátka přibývá na váze, protože se mění rovnováha hormonů a zpomaluje se metabolismus, a to zejména u žen, které do přibližně 45 let měly nadváhu. Proto radím ženám středního věku ubrat v denní dávce stravy asi 500 kJ. Není to velký problém, pro ilustraci - je to porce velká asi jako čtvrtlitr džusu. Prostě denně si ze stravy trochu ubrat. Pro běžně se stravující ženu by to neměl být problém.“

Ozdravění životního stylu se vyplatí

Správné zastoupení živin a dalších látek ve stravě pozitivně ovlivňuje nejen krátkodobé akutní potíže, ale především preventivně působí proti vzniku onemocnění souvisejících s metabolickými změnami v organismu, proti obezitě, vysokému tlaku a hladině cholesterolu v krvi, a tedy jako předcházení infarktu a cévní mozkové příhodě.(O mužské menopauze můžete číst zde.)

Pohyb je prevencí mnoha chorob

Pohybová aktivita je vynikající prevencí většiny nemocí vyššího věku; pokud jste nikdy, nebo jen málo cvičily a chodily, začněte. Všechno se počítá, každý krok je dobrý. Odborníci doporučují 10 tisíc kroků denně. Obvykle i to stačí k udržení zdraví a dobré nálady.

 

Napište nám, jak jste se s popsanými potížemi zabojovala vy nebo vaše přítelkyně. Pomůžete tak ostatním, které si možná neví rady a třeba jim ani jejich lékař neumí poradit.