Oběti rasových útoků připomínají temnou minulost Daniela Landy

 

U příležitosti zpěvákova monstrkoncertu zaznívá kritika neonacistické tvorby, spojená s vraždami Juraje Šarközyho v Čerčanech či Karla Balogha v Jílovém u Prahy. 

Zítra se má v Letňanech uskutečnit vystoupení Daniela Landy pod názvem Velekoncert. Mnoho lidí mu však nemůže odpustit podíl na skinheadské kultuře, která měla za následek rasovou nenávist a řadu obětí. 

Webem proti rasovému násilí

Jeho odpůrci vytvořili webové stránky landa1990.cz.  "Připomeňme si jména a příběhy mrtvých, které přinesly první polistopadové roky, kdy nenávist šířená Landovou „Bílou ligou“ ovlivňovala značnou část mladých lidí. Kromě tragických případů si připomeňme i stovky napadení, ke kterým docházelo začátkem devadesátých let v našich městech den co den a mnohdy s popěvkem kapely Orlík na rtech…" uvádí se na webových stránkách.

Oběti z regionu

Příznivci Landova Orlíku se dopouštěli rasově motivovaných zločinů a na zmíněném webu je uveden seznam patnácti obětí na životech z celé republiky. Mezi nimi je i šestatřicetilý Rom Juraj Šarközy, kterého v Čerčanech 11. listopadu 1991 zabil Jiří Přibyl a za vraždu dostal deset let. Odsouzeni byli i další dva skinheadi, kteří útoku přihlíželi. V Jílovém u Prahy před diskotékou Sázava došlo 8. srpna 1993 k vraždě Karla Balogha. Toho napadl pěstmi a bodnými ranami do hrudníku Zdeněk Šembera a byl odsouzen k jedenácti letům.  

 

O dopravních problémech způsobených koncertem si můžete přečíst v článku: Koncert Dana Landy v Letňanech bude znamenat pěkné manévry. Které ulice budou uzavřené?

Klíčová slova: