Vestec bude mít Mariánské posvícení

 

Již zítra se uskuteční posvícenská slavnost a o její tradici se s námi podělila vestecká kronikářka Blanka Pašková.

Na fotbalovém hřišti vypukne zábavní program od 13 hodin. Proběhne soutěž o nejchutnější posvícenský koláč, fotbalové utkání muži versus ženy, dílnička pro děti a dětské divadlo, zahraje Švejk band a flašitenář, večer bude diskotéka.

Posvěcení

"Oslava posvěcení kostela zlidovělo jako výraz posvícení. Jeho oslava probíhala pro Vestecké vždy v září, po svátku Marie, podle kapličky u Zdiměřic. Ta patří farnosti kunratické.  Je to menší barokní stavba, stojící poněkud stranou od obce, nedaleko u Průhonické obory," vysvětluje paní Blanka Pašková z Vestce.

Jak to bývalo

"Pouťové a posvícenské akce byly zpravidla spojeny s návštěvou příbuzných a přátelských setkání. Děti pak rády trávily čas u houpaček, kolotoče a střelnice za hlasitého vyhrávání písniček z amplionu. Toto zábavní zařízení, lidově komedianti, zabralo prostor v blízkosti zvoničky nebo později naproti Hospodě U Klimešů. Oslava poutě a posvícení vrcholila večerní zábavou v místní hospodě. Mívala i pondělní dodatek , tzv . ”Pěknou hodinku”, která se navzdory svému názvu protáhla do půlnoci.," popisuje paní Pašková.  

 

Plakát Mariánského posvícení ve Vestci najdete v rubrice Kam za čím

 

Klíčová slova: