Ušní svrab může postihnout nejen kočku, ale i psa a člověka

Kočka by měla mít ouška čistá. V případě, že v uších bude černý maz, může se jednat o ušní svrab
 

Toto parazitární onemocnění je velmi nepříjemné a to nejen pro kočky. Jak jej ihned rozpoznat a bezprostředně léčit?

„Ušní svrab způsobuje parazit, kterému se odborně říká Otodectes cynotis. Narušuje kůži zevního zvukovodu a ten je pak náchylnější k sekundární bakteriální infekci způsobující záněty zevního zvukovodu (při neléčení se zánět může samozřejmě šířit na další struktury ucha a jeho okolí). Toto onemocnění je velmi svědivé, kočky si často rozškrábou okolí zevního zvukovodu do krve. Nejspolehlivějším příznakem je přítomnost parazita ve vnějším zvukovodu - jako první uvidíme silné znečištění hnědočerným mazem, při bližším zkoumání jsou patrné svrabové zákožky i pouhým okem (ovšem lepší je diagnózu ověřit pod mikroskopem),“ vysvětluje MVDr. Veronika Grollová. Ušní svrab se často vyskytuje u koťat a koček ze špatných zoohygienických podmínek - vysoký počet jedinců na malém prostoru, nedostatečná péče.

Jak svrab léčit

Léčba spočívá v usmrcení parazita a důkladném vyčištění zevního zvukovodu. Pro likvidaci parazita se dají použít některé přípravky ve formě spot-onů - Advocate, Stronghold a je dobré jejich aplikaci zopakovat. Pokud nemáte zkušenosti s čištěním uší svého miláčka, nechte si to napoprvé raději ukázat ve veterinární ordinaci, abyste nezpůsobili více škody než užitku. Při čištění je dobré použít speciální čistící kapky, které však samy o sobě pro vyléčení svrabu nestačí. Rovněž i čištění je třeba zopakovat podle potřeby.

Může se vyskytnout u člověka i psa

„Ušní svrab se výjimečně může vyskytnout i u psa, u člověka při blízkém kontaktu s postiženým zvířetem může způsobit lokální kožní reakci, která však vymizí po přerušení kontaktu s nemocným jedincem. Já osobně jsem se s přenosem na člověka ani na psa nesetkala, ale literatura tuto možnost uvádí,“ říká MVDr. Veronika Grollová.

 

Klíčová slova:
pes