Co nám hodně vadí? Hluk!

 

Cirkulárka na plné obrátky je extrém, ale sekačky trávy u chatařů vedle? Jeden začne v sedm ráno, druhý vstává pozdě a začne sekat v devět hodin, jiný si svůj čas vybere před obědem, další v popoledním klidu – a tak to pokračuje až do večera. Vadí vám to? Můžete se bránit.

Například některé osvícené chatařské oblasti si určily dobu, kdy se bude sekat, a v plánu vynechaly neděli. 

Nikdo nemá právo vás doma rušit hlasitou hudbou ani jinými hlasitými zvuky, do nichž ovšem nepatří bzukot (no - někdy i připomínající startující stíhačku) z pečlivého denního luxování u nadmíru čistotných sousedů.

Hluk nevadí jen málokomu, a navíc poškozuje sluch

Radost až do rána

A co hudební mejdany až do rána, které vaši sousedé ve vedlejším pronajatém bytě pořádají od pátku do neděle? Nebo rozvádějící se manželé, kteří si otevřou okna a svou zlobu ventilují půlku noci? Opilci vyzpěvující při pochodu ranní ulicí? Noční klid je určen od 22 večer do 6 hodin ráno, a toto pravidlo by měl dodržovat každý slušný člověk.

 

Jak se bránit?

Občanský zákoník se v jednom ze svých ustanovení zabývá problematikou regulace sousedských vztahů jako omezení vlastnického práva. Vlastník věci (movité, nemovité - tedy i bytu nebo jeho současného uživatele) se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. 

Buď se můžete obrátit na příslušný orgán státní správy odpovědný za ochranu zdraví, aby situaci posoudil a předběžně zasáhl, nebo se – pokud sousedé odvedle nereagují na vaše žádosti o klid - obrátit přímo na soud s žalobou, aby se soused určitého jednání zdržel. A každý má právo oznámit Policii České republiky, že je rušen noční klid, a ta by měla danou věc prošetřit a zaujmout stanovisko. Podle výzkumu ČSÚ z loňského roku o životních podmínkách českých domácností je konkrétně ve Středočeském kraji právě obtěžování hlukem na 4. místě (za znečištěním ovzduší, vandalstvím a kriminalitou).

A co kamiony?

Randál způsobený dopravou nejvíc vadí lidem například na Mladoboleslavsku, v Bakově, v Benátkách, v Jenči, v Kostelní Lhotě, v Kutné Hoře nebo v Říčanech, ale i v mnoha dalších místech Středočeského kraje.


Zravotní důsledky nadměrného hluku: Na silné zvuky (přibližně od 65 do 95 dB) reagují nejen starší, ale i odolní lidé únavou nervových buněk, pocit celkové únavy, podráždění a neklidu bývá stále větší. Hluk převyšující 85 dB poškozuje sluch a hluk 130 dB člověk vnímá jako bolest.

 

 


 

 

Klíčová slova: