Psychoterapeutka: Xenofobie se nesmí stát normou

S Věrou Roubalovou Kostlánovou promlouval Tomáš Vaněk a Daniel Šebek ze Studia 27
 

"To co se dnes paušálně děje muslimům, se podobně dělo i Židům a skončilo to plynovými komorami," varuje Věra Kostlánová Roubalová.

Věra Roubalová-Kostlánová se narodila 12. listopadu 1947 v Praze ve významné židovské rodině. Vystudovala strojní inženýrství. Podepsala Chartu 77 a její rodina byla zapojena do činnosti disentu. Po sametové revoluci získala psychoterapeutický výcvik a věnuje se traumatům holocaustu a migrace. Roky jezdila pomáhat do uprchlických táborů. Jako supervisor navštívila 13x Čečensko. Ve sdružení Inbáze vede skupinu dobrovolných terapeutů, kteří pro migranty pracují bezplatně.

Psychoterapeutický směr "posttraumatický rozvoj" znamená, že traumatizovaný může vytěžit zkušenost s traumatem k rozvoji, úctě k životu či přátelům.

Iracionální strach

"Proti uprchlíkům je vedena nenávistná kampaň, která je nebezpečná. To co se paušálně děje muslimům, se podobně dělo i Židům a skončilo to plynovými komorami. Česká republika migrantům nepřeje a azyl poskytuje málokdy. Paušální strach z uprchlíků i z duševně nemocných je iracionální. Často jej velmi podporují politici i novináři," říká Věra Kostlánová Roubalová

"V komunistické totalitě byl strach součástí systému. Možná se nám dnes, při zastrašování uprchlíky, tento strach obnovuje (podobně se může dít lidem v bývalé NDR). Tehdy museli být všichni stejní a každá odlišnost byla potírána a zastrašována," říká dále.

Underground duševně nemocných

"Myslím, že existuje něco jako underground duševně nemocných. Všichni mají právo něco říct, ale nikdo je nebude poslouchat," namítá moderátor besedy Tomáš Vaněk. "Za komunistů nás spojoval společný nepřítel. Teď je to složitější, ale zaplať Pánbůh za to. Máme se dobře, ale bohužel ne všichni. Je mnoho bezdomovců, chudých lidí a nic se s tím nedělá." odpovídá Kostlánová.

Čtěte také: Iva Pekárková: Muslimové plní roli veřejného nepřítele

Nebojme se uprchlictví

Věra Roubalová Kostlánová připomíná, že současná situace s migrací není nic neobvyklého. "V roce 2003 a 2004 přišlo do Česka šestnáct tisíc Čečenců a nikdo se nebál terorismu. Ze sedmi milionů uprchlých Afghánců se jich pět a půl milionu již vrátilo," říká. Současné společnosti podle ní chybí podobné osobnosti jako Václav Havel a jeho kultura humanity. 

Nejsme tu jen pro sebe

"V naší společnosti musí být slyšet, že uprchlíkům je potřeba pomoci. Hrozba Islámského státu je vážné nebezpečí, před kterým uprchlíci utíkají. Fanatický extrémista je však nebezpečný, ať je jakéhokoliv vyznání."

Věra Kostlánová Roubalová připomíná výrok německé premiérky Merkelové, že Německo potřebuje 400 tisíc uprchlíků ročně, aby se doplnila jeho pracovní síla. "Babiš chce přitom u nás zavřít hranice a novináři v jeho médiích se tomu přizpůsobují. V dotacích bereme peníze od Evropské Unie, ale nechceme být solidární," zlobí se Kostlánová.

Studio 27 "zaostřeno na duši" je filmařský a žurnalistický tým lidí se zkušeností s duševním onemocněním. Beseda proběhla 9. září 2015.

Klíčová slova: