Alkohol je svinstvo a kluci dělají klukoviny - úvaha Pavla Mohrmanna

za reprezentační A mužstvo odehrál David Limberský 34 utkání
 

Obránce české fotbalové reprezentace a toho času již exkapitán Viktorie Plzeň David Limberský má problém. Nalíčil se kdesi v baru, rozbil si mazlíčka, nesprávně naložil se sociální vahou svého jména a trochu nešťastně odhadl, že s půldruhým promile alkoholu v krvi usprintuje muže zákona.

Všichni, kdo o našem fotbalu něco ví, musí uznat, že pravé křídlo i světové extratřídy může mít na svém pracovním postu dost velké potíže, když bude soupeřem naše repre s Davidem v sestavě. Svou práci dělá Limberský dobře a poctivě. Je to dříč a srdcař. A je určitě jedno, jestli hraje za repre, nebo Plzeň. Pere se za tričko, které má právě na sobě. Ještě teď mám před očima obrázek, kdy se vlastním nosem dotýká nosu svého reprezentačního kolegy Lukáše Váchy a navzájem si vysvětlují, který z nich je větším fotbalovým orgánem. Plzeň – Sparta, zápas o mistra. Jsem si jist, že v repre by za Lukáše zbaštil trávník z celého hřiště, kdyby to vedlo k vítězství.

 

Jenže je to reprezentant a plzeňský kapitán. Tedy byl. „Je to senzace. Opilý Limberský!! A ještě chtěl utéct?! Tak je už fakt síla, to si dovolil moc! Primadona! Namachrovaný ulízaný frajírek! A když to tak vezmu, tak ten fotbal taky žádná sláva!“ Tolik citace z některých diskuzí.

 

Každý z nás dělá chyby. Mám za sebou podobnou. Nedostal jsem ale tolik ran a tak intenzivních, jako náš reprezentant. Neumím totiž hrát fotbal. Teorii mám zmáknutou dokonale, jsem vynikající gaučový ofenzivní záložník, který by jim to ukázal, kdyby to uměl. Ale neumím. Klukoviny ale dělat umím. To umí každý chlap. A alkohol? Alkohol je svinstvo, které není nutné pít. Kdo ho k životu potřebuje? Nikdo. Bohužel je spousta klukovin s alkoholem spojena.

 

Pořád je to ale klukovina bez fatálních následků a bude řádně potrestána. Není ale nutné, aby byl trest vyšší, než je výchovné. Nedělejme ostatním, co nám samotným je nepříjemné. Nesuďme, nepředjímejme, odpouštějme.

 

Pavel Mohrmann (redakčně upraveno)

Klíčová slova: