Literární odpoledne v Lešanech zakončilo festival Mezi řekami

Lešanský zámek byl přestavěn v polovině 16. stol.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nedělní odpoledne v Lešanech patřilo literární vzpomínce na Jana Morávka, jemuž byl věnován druhý ročník regionálního festivalu.

Festival Mezi řekami zahrnoval přednášky, odborný seminář, divadelní představení, výstavy a koncerty. Literární odpoledne bylo uspořádané v rámci oslav 830 let obce Lešany.

Vzpomínka na literáty

„V Lešanech jsme měli možnost se vrátit k Morávkovi a připomněli jsme si i spisovatele Františka Hrubína. Oba literáti našli inspiraci v jednom místě – Posázaví. Snažili jsme se ukázat šíři jejich záběru,“ zhodnotil poslední akci festivalu předseda sdružení Mezi řekami Václav Šmerák.

Čtěte také: Lešanům bude 830 let

Morávek zaujal

Jan Morávek se narodil           1. 5. 1888 v Kamenném Přívozu u Jílového a zemřel 14. 4. 1958  ve věku 69 let. Pracoval jako prozaik, dramatik, novinář a autor lidových románů. Jeho dílo je spojené s Posázavím. 

„Morávka jsme představili studentům na odborné konferenci, uspořádali jsme několik koncertů, setkání a přednášek. Přidalo se k nám muzeum v Jílovém, ochotníci z Kamenného Přívozu nastudovali jednoaktovku z Morávka… Dá se říct, že to napříč regionem zaujalo velkou skupinu lidí. V každé rodině starší generace určitě nějakou Morávkovu knihu měla. Z dnešního pohledu je jeho dílo cenným dokumentárním zachycením minulého života. Přidali jsme k tomu ještě vzpomínku od Václava Junka – jeho knihu U nich na Sázavě, volně navazující na Morávkovy příběhy, která jejich děj posunula až do druhé světové války. Václav Junek si vydáním knihy splnil odvěké přání připomenout Morávka. Jeho knížka je navíc už téměř rozebraná,“ zhodnotil Václav Šmerák.