Nejčastější virózy čtyřnohých mazlíčků: psincový kašel

Viróza je zvlášť nebezpečná pro štěňata, kdy může přerůst v "zápal plic"
 

Klasická chřipka, jak ji známe u člověka, není u psa a kočky běžná, ale existuje také. Jak se však projevuje nejčastější onemocnění psů? A jak se léčí?

Psi často trpí takzvaným "psincovým kašlem". Ovšem nepleťte si se závažnějším onemocněním, kterému se říká psinka. „Psincový kašel je infekční zánět horních cest dýchacích a průdušnice, jejímiž původci jsou nejčastěji psí adenovirus a virus parainfluenzy psů typ 2,“ vysvětluje MVDr. Veronika Grollová.

Jak virózu poznáme

Nejnápadnějším příznakem onemocnění je ostrý hlasitý kašel, který se objevuje hlavně při zátěži a po stlačení krku. Často jej vyprovokuje chůze na vodítku s obojkem. Kašel je někdy doprovázen dávením hlenů a pěny, které se dá splést se zvracením.

Při léčbě je důležitý klidový režim i léky

„Léčba spočívá v klidovém režimu. Při opravdu silném kašli nasazujeme léky proti kašli - antitusika a nesteroidní antiflogistika proti zánětu a otoku HCD,“ uvádí MVDr. Veronika Grollová. Podle ní je také dobré v době nemoci vodit psa spíše na postroji než na obojku. Nedochází tak ke zbytečnému dráždění v krční oblasti. I tak je většinou nutné počítat s minimálně týdenní rekonvalescencí.

Čtěte také: O tzv. kočičí rýmě. Na co si dát pozor

Nejčastěji se vyskytuje na jaře a na podzim

Podle veterinářky se toto onemocnění vyskytuje především na jaře a na podzim, kdy se mění počasí. Vyšší výskyt je také u psů, kteří žijí ve větších skupinách nebo je navštěvují  - například útulky (dříve se nazývali psince a odtud název psincový kašel) a cvičáky. Rizikové je toto onemocnění pro štěňata a oslabené jedince, u kterých se může zkomplikovat bakteriální infekcí a přejít ve vážný "zápal plic".

Měli byste také vědět

  • Normální teplota u psa měřena v konečníku se pohybuje od 37,5 do 39 °C.
  • Teplota bývá často zvýšená vlivem stresu nebo po zátěži, proto je ideální vždy teplotu měřit v klidu.
  • Běžné virové infekce psa a kočky se na člověka nepřenáší.