Potřebujete svoji ratolest pohlídat?

Fenoménem poslední doby se staly "hlídací babičky". Ty mnohdy nahrazují v rodinách ty pravé
 

Nemáte-li „hlídací“ babičky či dědečky a potřebujete, ať už pravidelně či jen občas, své dítě pohlídat, pak se nabízí více možností.

Mateřská centra

Dnes už je nabídka hlídání v mateřských centrech vcelku běžná. Někde je jen v určité dny, jinde jsou schopny pokrýt celý den. Hlídání v centrech nebývá ani nijak drahé, někde jako například v Českém Brodu nabízí v určité dny a dobu i bezplatné hlídání. Úskalím občas bývá to, že pohlídají dítě až od 3 let. Ale není výjimkou po domluvě u dvouleté.

Soukromé mateřské školky

Soukromých školek je v dnešní době dostatek. Většinou vezmou dítě od 2 let, někde mají školku spojenou s jesličkami, kam můžete dítě umístit už od jednoho roku. Takzvané školkovné se odvíjí od nabídky jednotlivých zařízení - začínat může zhruba na 7000 Kč.Výhodou je, že sem může dítě chodit jen v určité dny či pouze na dopoledne či odpoledne.

Čtěte také: Soukromá nebo státní školka?

Hlídací agentury – hlídací tety, babičky

Oblíbené jsou i agentury, které nabízí individuální hlídání v domácím prostředí. Dle vašich požadavků si můžete zvolit, jestli vaše dítě bude hlídat studentka pedagogiky, zdravotní školy či babička. Některé agentury se specializují právě jen na babičky, které mají nahradit ty pravé, které v rodinách chybí. Cena za individuální hlídání většinou začíná na 100 Kč za hodinu.

Soukromé osoby

Na internetu existuje několik webů, kde hlídání nabízí soukromé osoby. Většinou jsou to studentky, ale i maminky na mateřské, které jsou schopny ke svým dětem přibrat ještě další. Někdy nabízí hlídání u sebe doma například v domě se zahradou.

Sdílené hlídání

Poměrně novým fenoménem je hlídání, kdy si maminky hlídají děti navzájem dle svých potřeb. Nespornou výhodou je, že je to zadarmo. Úskalí může nastat v organizaci jednotlivých „ hlídacích služeb“. Určitě je dobré maminku dobře znát či ji před svěřením své ratolesti poznat.

Jesle

 V Praze a okolí najdete především jesle soukromé. Státních je pomálu a většinou jsou plné. Soukromé pak nabízejí péči o dítě od jednoho roku, ceny jsou dle nabídky různé, ale určitě se nejedná o pár stovek.

Jaké máte zkušenosti s hlídáním vy? Podělete se s námi.