Bezdomovec může být každý z nás. Stačí tak málo

Samota a opuštěnost je ...
 

Iveta, bezdomovkyně, čili žena bez zázemí, peněz, a všeho, co člověka dělá člověkem. Seděla vedle mne a ochotně od srdce odpovídala na mé všetečné a zvědavé otázky. První otázka byla zásadní. PROČ.

předchozí díl tohoto článku najdete zde: 1.díl  2.díl

Iveto, jaký byl důvod, že jste zůstala sama?

Důvod byl jednoduchý. Chodila jsem do práce, která mě bavila, a můj muž trávil na internetu každou volnou chvíli. Samozřejmě i na seznamkách. Koketoval se ženskejma, randil s nimi za mými zády, až se nechal zblbnout  jednou z nich, a odešel ze dne na den. Rozvedli jsme se, ale alimenty na děti neplatil, od té ženský ale časem taky odešel a zmizel z povrchu zemského. Ani policie ho dodnes nenašla. Asi vzal čáru za čáru, a oblbuje baby někde v cizině.

Žila jste s dětmi ve společné domácnosti s matkou. Proč jste u ní nadále nezůstala?

Už to nešlo. Bydleli jsme u ní od svatby s manželem a do toho se narodily i naše dvě děti. Mámě, která neustále byla věrným konzumentem alkoholu, to začalo vadit. Po odchodu mého muže a po našem rozvodu, mi začala dělat doma doslova peklo. Vadila jsem ji já, moje děti, vše co jsem dělala, a pořád na mně něco viděla. Nechodila do práce, neměla už ani na nájem, dělala v restauracích dluhy, a já už nevěděla jak dál.

Takže, jak jste tu situaci řešila?

V době, kdy už jsem se psychicky ze všeho skládala na dno, jsem náhodně narazila na Čecha, který žil v Německu. Měl tam bydliště. V Mariánských lázních měl byt a podnikal v lázeňských aktivitách. Přeskočila ta pověstná jiskra, zabouchla jsem se do něj, a tak jsem si doma sbalila fidlátka, a šla bydlet s dětmi k němu. Po čase jsem začala podnikat po jeho boku a rozjeli jsme jeho firmu. Dařilo se nám, peněz bylo dost, a byla jsem plně spokojena.

Jen co se moje máma dozvěděla díky mým kamarádkám, jak jsem na tom, ozvala se, a já jsem ji začala finančně podporovat. Hodně lidí mně varovalo, ale přece jen byla to moje máma. Najednou jsem nebyla ta proklínaná neschopná holka, ale milující dcera. Totéž jsem dělala i u sestry když ji docházely finance. Podporovala jsem i ji. Nákupy, dovolené pro rodinu i mámu, dávala jsem jim prachy, na vánoce jim kupovala dárky, atd.

No a kde je ta chyba, že jste teď, kde jste?

Problém nastal, když moje máma přišla za mým přítelem a požádala ho o peníze. Našla v nějaké putyce chlapa, zabouchla se do něho a chtěla mu koupit auto, na které neměla. Když ji můj přítel odmítl, dostala vztek, a vše mu práskla. Jak ji sponzoruji, jak sponzoruji i sestru, co jsem jim vše koupila, kde za jeho peníze byly na dovolených, jaká jsem mrcha a utrácím jeho peníze.

Můj přítel byl úplně mimo, protože o ničem nevěděl. Neříkala jsem mu, co pro svou rodinu dělám. Neměl o tom ponětí, protože byl zásadně proti mé matce a sestře. Nelíbilo se mu od začátku našeho vztahu, jak moje máma žije. Vadilo mu, že je alkoholička, obklopena podivnými existencemi, jak jedná a stahuje ke dnu i moji sestru, a já jsem pro ni vzduch.

Takže během dvou dní či tak nějak jsem měla zablokovaný přístup na naše konta, zakázaný přístup do firmy, která byla napsána na přítele, a byla jsem vyhozena s dětmi z jeho bytu. Nechtěl mít se mnou a moji rodinou už nic společnýho. Dneska si říkám, že jsem asi byla blbá a měla mu to říct. No asi jsem fakt blbá.

Další události na sebe nenechaly čekat.