3 rady, jak zvládnout sportovní utkání

Předzápasová rozcvička není u mnoha sportovců doceněna
 

Bolestivé křeče, ztuhlost svalů a únava. To jsou jen některé z problémů, které mohou tížit sportovce po konci utkání. Zeptali jsme se, jak těmto potížím předcházet.

Rozcvička před utkáním

Asi jen šachisty a sportovní rybáře překvapíte informací, jak je tělesná rozcvička důležitá před započetím sportovního výkonu. Jenomže zdánlivě samozřejmá věc tak samozřejmá rozhodně není. „Význam předzápasové rozcvičky mnozí sportovci nedoceňují. Její důležitost je však zřejmá. Nejen, že protáhnutím svalů eliminujeme možnosti zranění, ale odstraníme i nadbytečné nervové napětí,“ prozrazuje masér sportovců Roman Procházka.

 

Před výkonem řádně rozcvičit doporučuje i bývalá olympionička a v současné době kondiční trenérka Helena Fuchsová. „Sportovcům by mělo být společné prvotní provedení cviků na rozehřátí svalů. Rozběhat se, rozplavat se, rozbruslit se, protáhnout se.... To je podle typu sportů. Následovat by měla už specifická část přípravy. Například u atletů atletická abeceda, u fotbalistů práce s míčem.

 

Masáž v zápasové pauze

Uklidnit se a bojovat proti bolestivému stáhnutí svaloviny, křeči, můžete i souběžně s poslechem trenérových instrukcí. „Důležité je tělo prokrvit, zbavit se strnulosti svalů. Ve zbytku času, který sportovec během přestávky má, si může proklepat nohy a ruce. Jednoduše je promnout,“ upozorňuje Roman Procházka.

 

správnou masáž nesmíte provádět přímo nad kostí
Zobrazit fotogalerii (4)

 

Nezapomínejte ani na pozápasové aktivity

Stejně jako před začátkem je i po jeho konci sportovní aktivity dopřát tělu další pohyb. „Je nutné z těla odplavit nashromážděnou kyselinu mléčnou, která může způsobit svalovou únavu, bolest a křeče. Doporučuji proto například pozápasové vyklusání, protřepání svalů, hokejistům ujetí kolečka okolo ledové plochy,“ uvádí příklady Helena Fuchsová.

 

„Prospěšná je člověku masáž, při které se tělo zbavuje stresu. Skvěle se člověk odreaguje a zbaví únavy i cvičením v bazénu. Svaly jsou nadlehčovány a voda dokáže ztlumit bolest. Sportovcům doporučuji i lekce aqua aerobiku. Zejména pak chlapům. Nejen, že udělají něco pro sebe, ale v převážně dámském kolektivu se stanou i středem pozornosti. Navíc se tam mohou i seznámit,“ přidává z vlastních zkušeností Roman Procházka.

 

Klíčová slova: