Známe odpovědi na otázky, na které se Vás asi nikdo nikdy nezeptá

Některé skutečnosti vnímáme automaticky. Ale proč?
 

Buďte o krok napřed, než jsou tvůrci sportovních kvízů. Protože k dalším účelům se získané informace nehodí.
 

1) Proč si vrcholní cyklisté holí nohy?

Je tomu tak proto, že se do hladké pokožky lépe vmasírovávají nejrůznější krémy, hojivé masti a hřejivé emulze. Dalším z důvodů je snazší hojení odřenin.

 

2) Proč má golfový míček na povrchu jamky?

Důlky na povrchu způsobují, že má míček za letu lepší aerodynamiku. Doletí proto dvakrát tak dál, než pokud by měl hladký plášť.

 

3) Proč jsou šachy řazeny mezi sportovní disciplíny?

Jednoznačná odpověď patrně neexistuje. Předseda bývalé Českomoravské šachové federace Vlastimil Sejkora na tuto otázku odpověděl, že „šachy mají ke sportu blízko svou soutěživostí, bojovností, ale i fyzickou přípravou hráčů." Oproti jiným odvětvím se šachový sport může pochlubit i precizní strukturou, sestávající z bohaté, celosvětové, členské základny, klubů, národních i mezinárodních organizací.

 

šachy patří k jednomu z nejstarších sportů vůbec

 

4) Proč se ve fotbale říká penaltě desítka, když se kope z jedenácti metrů?

Tato otázka nenabízí jasnou odpověď. Například v Německu se pokutovému kopu říká podle vzdálenosti od brankové čáry „jedenáctka.“ V českém prostředí se vedou spekulace, zda-li se výraz „desítka“ neodvozuje od jednoho z pravidel. Podle něj musí v momentě kopu stát ostatní hráči od balonu nejméně 10 yardů (9,15 metrů).
 

5) Jsou všichni krasobruslaři homosexuálové?

Rovnice, krasobruslař = homosexuál, rozhodně neplatí. Přesné údaje ale neexistují. Bývalý krasobruslař, trojnásobný mistr světa ve sportovních dvojicích René Novák uvedl, že „mezi chlapy je homosexuálů tak třetina, v párovkách nejsou žádní.“

 

6) Proč jezdci po vyhraném závodě stříkají šampaňským?

Nejedná se o příliš starou tradici. U zrodu rituálu stál automobilový závodník Joseph Siffert, kterému znenadání ,po závodech v Le Mans v roce 1966, vystřelil z darované lahve korek. Namísto nadávek sklidil švýcarský závodník od diváků pozitivní reakce.

 

7) Proč chodí rybáři na ryby?

Rybáři chodí na ryby hlavně relaxovat. Zapeklitou otázku rozuzlila anketa na webových stránkách Mikroregionu Bzenecko. Ze sedmi možných odpovědí se na té zmíněné shodli oba anketáři.

 

O tom snad nikdo nepochybuje
Klíčová slova: