Benešovská nemocnice má nově magnetickou rezonanci

Rozlišení magnetické rezonance dalece přesahuje možnosti rentgenu či CT.
 

V benešovské Nemocnici Rudolfa a Stefanie se otevřelo nové oddělení s magnetickou rezonancí za třicet milionů korun. 

Projekt nového pracoviště a nákup přístroje stál  zhruba 30 milionů korun, z nichž osmdesát procent pokryla dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Magnetická rezonance slouží k zobrazení vnitřních orgánů lidského těla. Její pomocí  je možné získat řezy určité oblasti těla. Využívá velké magnetické pole a elektromagnetické vlnění s vysokou frekvencí. Na rozdíl od CT vyšetření nemá riziko způsobené zářením. Nevýhodou vyšetření je hlučnost zařízení.

Benešov dohnal krajské kolegy

„Benešovská nemocnice byla poslední z pěti krajských, která dosud pacientům nemohla nabídnout neinvazivní vyšetření prostřednictvím magnetické rezonance,“ uvedla radní Jiřina Fialová. Další krajské nemocnice jsou v Kladně, Mladé Boleslavi, Kolíně a Příbrami.

„Velmi důležitá byla spolupráce mezi jednotlivými dodavateli, jak stavební části, tak i přístroje, aby všechno bylo připraveno tak, jak má být. Přístroj magnetické rezonance byl vyroben v továrně společnosti Toshiba v Japonsku. Zkušební provoz jsme zahájili 1. září 2015,“ řekl ředitel nemocnicePetr Hostek.  

Přínos pro pacienty i zdravotníky

„Vznik nového pracoviště v naší nemocnici má pozitivní dopad především pro pacienty, a to finanční i časový. Vybavení novou špičkovou technikou bude mít pozitivní dopady i na zaměstnanost, protože potřebujeme další laboranty a lékaře,“ vysvětlil Petr Hostek.

Následovat bude endoskopie

Další projekt benešovské nemocnice se zaměřuje na doplnění přístrojového vybavení endoskopického pracoviště, které je v havarijním stavu. Již byly zakoupeny špičkové přístroje značky Olympus v hodnotě 7,99 mil Kč bez DPH. V plánu je za pomocí dotací vytvořit moderní endoskopické pracoviště.