Nelegální porážka telat v Písnici

Zabité tele opalovali pomocí propanbutanové láhve.
 

Pokuta a možná i obvinění za týrání zvířat čeká účastníky porážky tří telat, která byla v rozporu se zákonem usmrcena kladivem. 

Tři občané bez povolení, navíc nepovoleným způsobem, usmrtili tři telata. Maso mělo být snědeno na oslavě na pozemku u domu. Policejní hlídka je zastihla 12. září, když na paletě opalovali pomocí propanbutanové láhve zabité tele. Vedle se nacházelo další již opálené tele. Třetí usmrcené, ale neopracované zvíře bylo položeno v nákladovém prostoru vozidla. Jedna účastnice nezákonné porážky byla zároveň chovatelkou a majitelkou poražených telat.

Trápení zvířat se trestá

"Telata byla usmrcena úderem kladiva do hlavy. To je v rozporu s příslušnou legislativou, podle níž se zvířata usmrcují pouze po omráčení povolenými metodami. Způsob omráčení tupým předmětem není u skotu přípustný. Během usmrcování a souvisejících úkonů musí být zvířata ušetřena veškeré zbytečné bolesti, úzkosti nebo utrpení, sdělil tiskový mluvčí veterinární správy Petr Pejchal. S účastníky nezákonné porážky bude zahájeno správní řízení ve věci uložení sankce a podán návrh na zahájení trestního stíhání ve věci týrání zvířat.

Nepovolená porážka

Proti zákonu č. 166/199 Sb., o veterinární péči se navíc provinili tím, že neměli povolení od krajské veterinární správy.  "Každou domácí porážku je chovatel navíc povinen nejméně týden před jejím uskutečněním místně příslušné krajské veterinární správě ohlásit. Ani jedna z výše jmenovaných povinností nebyla v tomto případě splněna," řekl dále Petr Pejchal.  Za to mohou dostat pokutu až 10 000,- Kč. Záležitost postoupena Krajské veterinární správě pro Středočeský kraj, v jejíž územní působnosti se hospodářství nachází.