Kamenný pastýř má konkurenci. Slánský menhir je větší!

Největší český menhir najdete v Tyršových sadech. Je o 20 cm vyšší, než ten klobucký
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Donedávna byl oficiálně největším českým menhirem Kamenný pastýř v Klobukách. Přímo ve Slaném se nachází ještě větší. 

Zajímavost
Před desítkami let slánský menhir do městského lesoparku nechali přemístit slánští Sokolové z nedalekého Dolína. Umístili na něj medailon věnovaný Miroslavu Tyršovi.
Tehdy 4,2 metru vysoký šutr vezlo 
dohromady 6 párů koní do Tyršových sadů, kde byl 18. září 1932 vztyčen. Slánský balvan je o 20 cm vyšší, než klobucký Kamenný pastýř. Měří 361 cm nad zemí.

Menhir byl slavnostně odhalen v sobotu 20. září 2015 při III. hudebním altánu patriotů. Tuto akci pořádala Společnost patriotů Slaného.

 

Jak se na menhir přišlo?

"Dostala se mi do ruky dolínská kronika a zjistil jsem, že ten kámen je z Dolína. V podstatě o 100 metrů dál bylo místo, kde byl po celá tisíciletí, jak praví kronika z roku 1932," uvedl pan Nič, který má velký zájem o slánskou historii a právě díky jeho iniciativě se podařilo prokázat, že jde skutečně o menhir. "Dřív byl skrytý v roští, a když šel někdo okolo, tak si ho nikdo ani nevšiml," dodal.

Podle jeho názoru se jedná o zajímavost ve Slaném a byla by škoda na to neupozornit, protože si to zaslouží. Pravost menhiru potvrdil odborník. Konkrétně pan Ing. Pavel Kozák, autor více, než 20 publikací o menhirech po celém světě.

 

Slánsko - menhirové království

"Slánsko je na menhiry strašně zajímavé, protože přímo ve Slaném jsou další dva menhiry, v dalších dvou vesnicích jsou další dva. Ty už jsou publikované v tabulkách. Slánsko nějakým způsobem bylo zajímavé menhiry už v minulosti," prozradil.

O místo, kde se menhir nachází projevili zájem také lidé provozující tzv. geocashing. "Menhir dokonce má už svoji vlastní kešku. První den, kdy to bylo zaregistrované, mi tvrdili, že tam bylo už 5 lidí," pověděl Martin Nič.