Světový den vztekliny

Akce byla poprvé vyhlášena Aliancí pro kontrolu vztekliny v roce 2007
 

V pondělí 28. září si na celém světě organizace odpovědné za zdraví lidí a zvířat připomenou „Světový den boje proti vzteklině“ (World Rabies Day).

 Globálně jde o velký problém, protože každý rok na světě zemře na vzteklinu asi 70 tisíc lidí. V České republice se však objevuje spíše výjimečně.

Smrtelná vzteklina

Vzteklina je smrtelné virové onemocnění nervového systému teplokrevných živočichů, včetně člověka. Infekce se šíří slinami, nejčastěji při kousnutí nakaženým živočichem. Inkubační doba je od několika dnů až po několik měsíců. Příznaky onemocnění se projevují změnami chování, agresivitou či křečí. V současné době neexistuje účinná léčba, pouze preventivní očkování.

Očkování nás chrání

V Africe a Asii je 95 procent obětí vztekliny. Často jsou to děti pokousané psem, protože míra proočkovanosti psů je v těchto oblastech nízká. "Odhaduje se, že očkováním 70 procent psů v postižených oblastech by zde mohla být vzteklina vymýcena a počet nakažení u lidí by tak klesl prakticky na nulu" sdělil mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Povinná vakcinace

 "V ČR musí být psi, lišky a jezevci držení v zajetí ve stáří od 3 do 6 měsíců očkováni proti vzteklině a poté ještě během doby účinnosti předchozí použité očkovací látky přeočkováni. Platí povinnost předvést zvíře, které pokousalo člověka, k vyšetření veterinárním lékařem," vysvětlil dále Petr Pejchal.

 

Klíčová slova: