Posvícení lákalo i přes konkurenční vinobraní

Na posvícení nesmějí chybět posvícenské koláče
 

Na novoveské návsi bylo veselo, i když se místní posvícení konalo ve stejný den jako Mělnické vinobraní. Přišly sem stovky lidí.

Posunuté posvícení

Novoveské posvícení proběhlo v sobotu 19. září od 14 hodin na místní návsi. Podle místostarostky obce Ing. Renáty Hakrové v letošním roce přilákalo kolem pěti set návštěvníků, přestože se jen několik kilometrů odsud konala tradiční akce Mělnické vinobraní, která každoročně láká tisíce lidí.

V minulých letech se Novoveské posvícení pořádalo zpravidla druhou zářijovou sobotu. Letos se akce posunula o týden dozadu kvůli Happeningu na starém mostě v nedaleké Nelahozevsi a Veltrusech.

 

Mladí tanečníci

Velký prostor k vystupování zde dostali ti nejmladší. Zpívali, tančili, recitovali. Náves ožila ve 14:30 vystoupením místních dětí z mateřské školy, kteří zarecitovali několik básniček a zazpívali. Školáci z nedalekých Ledčic zatančili country tanec na písničku Cotton eye Joe a ledčické žákyně se předvedly jako mažoretky s bílými šaty s červeným lemováním.

Celkem tři taneční výstupy tu měli žáci velvarské ZUŠ. Nejprve předvedli lidové tance, následně taneční sestavu na písně z muzikálu Rebelové a také na Macha a Šebestovou. Velvarští se na pomyslém podiu střídali ještě s Beruškami, malými mažoretkami z Odoleny Vody, které charakterizuje červená barva šatů.

Ledčické mažoretky
Zobrazit fotogalerii (11)

Mezigenerační muzika

Tanec vystřídala muzika. Od 16 hodin vystupovali Playground English Band, kteří sem zavítali z nedalekých Kralup nad Vltavou. "Playground English Band vystupuje jen příležitostně. Fungujeme hlavně jako jazyková škola pro děti v Kralupech. Zpívají s námi naše vlastní děti," prozradila lektorka Karolína Shipstead.

Po nich vystoupil soubor Senior minichor, což je skupina zpívajících lidí v důchodovém věku. "Jejich vystoupení mělo velký úspěch hlavně u našich seniorů. Vystupovali v krásných dobových kostýmech a zpívali opravdu s chutí," řekla místostarostka Hakrová.

Kralupská šestičlenná folk rocková kapela Socha Hrocha na Novoveském posvícení hrála od půl sedmé večer. Kytarista Honza prozradil, že se mu atmosféra na posvícení líbila, ale večer už bylo chladno a trošku jim zkřehly ruce, což se odrazilo na jejich vystoupení. "Ještě na minulém koncertě nás ovívali vějíři. Spíš řešíme, že jsme mohli zahrát o poznání líp. Místní ale byli shovívaví. Hráli jsme, až na pár věcí, klidovější část repertoáru, tak to byla taková kulisa, když se lidi toulali po stáncích. Bubeníka máme ve Švédsku a věděli jsme, že po nás hraje Podřipský Band, tak jsme nechtěli moc hustit do lidí bigbít, když si ho nejspíš užijí po nás. Počet lidí neodhadnu, generačně se to tam se setměním prostřídalo," prozradil kytarista.

Podřipský Band je tradiční zábavovou kapelou. Začal hrát převzaté písně v půl deváté večer, na které lidé mohli tancovat a bavit se.

Truhlářská dílna byla jednou z nejoblíbenějších. Připravil si ji Maraton klub Miřejovice
Zobrazit fotogalerii (3)

Místo pro tvořivé děti

Nejoblíbenější dílničky si připravil Maraton klub Miřejovice z.s., který je v obci velmi aktivní a každorodně pořádá Miřejovický půlmaraton.

Kromě klasického občerstvení a stánků s výrobky tu byla možnost navštívit i tvůrčí dílny.

Nejžádanější byla truhlářská s braškářskou, prozradil novoveský zastupitel Jiří Karas. Děti si tu ovšem nešily klasické brašny, ale ze zbytků kůže si vyráběly třeba náramky nebo náhrdelníky.

Dále tu byla dílna šperkařská, perníkářská a krejčovská. Děti si mohly také zaskotačit v oblíbeném skákacím hradu a nebo proletět na labutích.