Chodský pes je bezproblémový kamarád

Chovatelka Zdeňka Koubíková se svými mazlíčky Izzie a Clair
 

O plemenu, které je vhodné snad skoro pro každého, jsme si povídali se Zdeňkou Koubíkovou z chovatelské stanice Černa Luna v Kamenici.

Jakou má chodský pes povahu?

Chodský pes je temperamentní, houževnatý, odolný, vyrovnaný a neagresivní. Je dobře ovladatelný, učenlivý a pozorný. Je nebojácný a ostražitý, kdy tyto vlastnosti z něho dělají výborného hlídače.           Na druhou stranu je to pes velice vnímavý a citlivý, závislý na svém pánovi a celé rodině, kdy má vynikající vztah k dětem a bez problému vychází i s ostatními domácími zvířaty. Svému pánovi je naprosto oddaným a věrným společníkem.

Jak je tento pes náročný? Co potřebuje ke spokojenému životu?

S ohledem na jeho temperament, hbitost a vytrvalost s radostí přijme jakoukoli aktivitu, kterou mu nabídnete. Díky své povaze, výšce a tělesné stavbě je všestranně využitelný, ať už jde o sportovní kynologii (obrana, poslušnost a pachové práce), pozemní i vodní záchranářské práce, agility, flyball, dogfrisbee, tanec se psem, nebo dogtrekking. Ač je temperamentní, nereaguje překotně a je tedy i výborným canisterapeutickým psem. Pokud se jeho majitel nehodlá věnovat žádnému z kynologických sportů, i tak bude chodský pes spokojený, pokud mu zajistíte dostatek pohybu, procházky zpestříte například plaváním a aportováním, které nade vše miluje.  

"Choďáci" jsou nejen poměrně odolní, ale i velmi přátelští psi

Jaká je péče o srst?

Ač je srst chodského psa dlouhá s velice bohatou podsadou, není její údržba náročná, nevyžaduje žádnou zvláštní úpravu a má samočistící schopnost. Postačí pravidelně jednou týdně srst řádně vyčesat a vykartáčovat, kdy ji mimo línání téměř nepouští. V době línání, cca 1 x za  6 – 8 měsíců, je třeba věnovat vyčesávání více času. Línání je velice intenzivní, ovšem krátkodobé.   

Jaká onemocnění u něj nejčastěji hrozí?

Obecně je chodský pes odolným plemenem s pevným zdravím a ve větší míře se u něj nevyskytují žádné velké opakující se zdravotní problémy.

Povinným zdravotním testem je u chodského psa rentgenování kyčelních kloubů, kdy výsledky mají vliv na uchovnění jedince. V rámci nově nastaveného zdravotního programu jsou prostřednictvím Klubu přátel chodského psa chovatelé informováni o možnosti dalších doporučených nepovinných testů, ať už jde například o další rentgenová vyšetření, nebo různé krevní testy. Současně jsou každoročně chovatelé osloveni, aby dodali vyplněný dotazník sledovanosti zdraví jedinců. Veškeré dodané výsledky jsou evidovány a statisticky zpracovány. 

Ke komu se choďák hodí? Je možné jej mít i v bytě? A naopak, kdo by si jej neměl pořizovat?

S ohledem na již popsané vlastnosti chodského psa, a to jak exteriérové, tak i povahové, je choďák vhodným psem pro všechny věkové skupiny, ať začínající, tak i zkušené kynology s vysokými ambicemi. Chovat ho můžete trvale venku, stejně tak i v bytě. Choďák se jen nesmí nudit, a to ani při výcviku! V žádném případě by si ho neměl pořizovat člověk, který na něj nebude mít dostatek času a chuti se mu věnovat, zaměstnat ho a zabavit. Stejně tak s chodským psem nezmůže nic cholerický nervák, který by uplatňoval výcvik formou drilu. S ohledem na citlivou a vnímavou povahu choďáka       by nadělal víc škody, než užitku.     

Je nutné s ním chodit na cvičák?

Nutné to určitě není za předpokladu, že má začínající chovatel alespoň nějakou základní povědomost, jak psa správně socializovat a vychovávat. S vychovaným choďákem je naprosto bezproblémový a pohodový život. Je to duchem klaun, který se vám postará o spoustu zábavy. Není absolutně konfliktní, a proto se s ním bez problémů můžete účastnit různých společných psích akcí, jezdit s ním na dovolené, chodit na návštěvy a do restaurací. Záleží jen na vás, na co psa zvyknete a naučíte.

Když se rozhodnu pro chov, kde nejlépe chodského pejska pořídit? S PP nebo i bez něj?

Pokud se člověk rozhodne, že si nepořídí křížence a má zájem o jakékoli konkrétní plemeno, pak doporučím jedině psa s PP. To i v případě nezájmu o chov a výstavy. Koupě štěněte bez PP skrývá mnoho úskalí a současně tím podporujete neseriózní tzv. množitele psů. U psa bez PP nemáte jedinou záruku, že jak po exteriérové, povahové, tak i po zdravotní stránce bude vaše vytoužené štěně odpovídat zvolenému plemeni. Jakékoli vady se nedají vyloučit ani u psa s PP, ovšem jsou ojedinělé. Pokud se rozhodnete pro pořízení chodského psa, pak doporučuji navštívit webové stránky Klubu přátel chodských psů – www.kpchp.org. Zde jsou uvedeny nejen kontakty na poradce chovu, kteří vám rádi poradí, je zde inzerce a přehled vystavených krycích listů a kontakty na chovatelské stanice.

Klíčová slova: