Dožij se dvaceti i v Benešově

Simulátor nárazu v rychlosti 30km/h
 

Studenti Integrované střední školy technické v Benešově absolvovali dopravně preventivní seminář projektu „Dožij se dvaceti“.

 „Už šestým rokem běží naše osvětové projekty zaměřené především na děti ve věku 6 – 10 let a na rodiče dětí až do předškolního věku“, říká koordinátorka projektu Linda Jandová.

Nadační fond Kolečko založili v roce 2004 fotograf Tomáš Beran a speciální pedagožka Anna Slezáková. Mezi osm center dětské traumatologie v České republice rozdělil finanční prostředky a vybavení v celkové hodnotě
7 633 614,40 Kč, více než
3 miliony Kč byly investovány do projektů prevence a osvěty. Na realizaci projektu "Dožij se dvaceti" získal grant z Norských fondů ve výši 534.600,- Kč pro 600 studentů z 10 měst Středočeského a Ústeckého kraje.

Spolupráce záchranného systému

V Benešově projekt podporují složky integrovaného záchranného systému i Městský úřad. „O něčem takovém jsme uvažovali už dlouho, proto nám tahle spolupráce přišla určitě vhod. V podobných seminářích chceme pokračovat samostatně v rámci našeho projektu dopravní prevence," říká tisková mluvčí a preventistka Policie ČR Eva Stulíková.

Varující statistiky

Podle statistik dopravních nehod končí hodně mladých lidí s čerstvým řidičákem v troskách auta. Zhruba 20% dopravních nehod v celé Evropské unii způsobí a 30% jejich obětí tvoří mládež ve věku 15 – 30 let. V roce 2014 zemřelo při dopravních nehodách celkem 629 osob,  toho 101 ve věku od 15 do 24 let, celé polovině mrtvých nebylo víc než 20 let.

Cílem je zodpovědné chování

Projekt nadačního fondu Kolečko se zaměřuje na rizikovou skupinu mladých adeptů nebo čerstvých držitelů řidičského oprávnění i na účastníky silničního provozu v jakékoliv roli. Cílem projektu je snížit riziko nebezpečného chování mladých lidí na silnicích a dodat odvahu pomoci druhým v kritických situacích.

Zajímavé osobnosti i praktické testy

Studenti se setkali s lektory prevence, lékařem traumatologem nebo zakladatelem Nadačního fondu Kolečko Tomášem Beranem. Ten má osobní zkušenost jako viník tragické dopravní nehody. Ludvík Merta z dopravního inspektorátu a velitel hasičské zásahové jednotky Jiří Černovský hovořili o konkrétních nehodách a nebezpečných místech na Benešovsku. Účastníci si vyzkoušeli náraz na simulátoru v rychlosti 30km/h a simulaci vážné dopravní nehody se záchranáři a lektorem psychosociální pomoci. Podrobovali se dechové zkoušce na přítomnost alkoholu a návykových látek v krvi.

Klíčová slova: