Hlíva ústřičná pomáhá odstraňovat všechny civilizační neduhy

Možná nevypadá nijak zázračně, ale je!
 

Když některé z hub jíte, tak se zároveň léčíte, a právě tady je hlíva ústřičná doslova nad zlato; v tradiční čínské a japonské medicíně se doporučovala na prodloužení života.

Byli to právě japonští vědci, kteří objevili, že extrakt z hlívy obsahuje látku (pleuran), která pomáhá zmenšovat některé typy zhoubných nádorů. Bratislavští vědci zase z hlívy izolovali jeden typ glukanu, který posiluje imunitu v souvislosti s nádorovým onemocněním.

Obsah vitaminů a minerálů je až neuvěřitelný

Hlíva má v sobě bílkoviny, uhlovodany, draslík, fosfor, vitamin C, vitamin B a B12, kyselinu olejovou a linoleovou a rostlinné steroly, které významně snižují hladinu cholesterolu v krvi. (O cholesterolu najdete i v tomto článku.) Dlouhodobější konzumace hlívy snižuje i diabetikům hladinu cukru. Samotná houba nebo potravinové doplňky obsahující její výtažky se doporučují i pacientů s aterosklerózou; potlačuje degenerativní změny v cévách (tvorbu aterosklerotických ložisek). Hlíva posiluje obranyschopnost organismu a možná bude v budoucnu pomáhat i HIV pozitivním pacientům.

Koupíte i v supermarketu

Některé druhy hlívy u nás sice rostou, ale pro běžnou konzumaci si ji můžete koupit v supermarketech nebo v dobře vybavených prodejnách zeleniny. Anebo si ji nasušit a umlít (návod najdete ve včerejší 1. části).

Tipy do kuchyně s hlívou

Dušená s česnekem - „zdravotní bomba“ (ovšem kromě topinek)

Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na tuku, přidáme najemno nakrájenou hlívu, osolíme a ochutíme oblíbeným kořením a pod pokličkou dusíme doměkka. Nezapomínejte kontrolovat a občas podlít. Když je houba měkká, přidáme česnek utřený se solí. Zamícháme a navrstvíme na plátky chleba nebo na topinky.

Na smetaně

Začínáme jako u minulého receptu. Lehce osmažená cibulka, pokrájená hlíva, koření a – pozor, změna - přidáme trochu muškátového oříšku. Když je houba měkká, zalijeme (kysanou) smetanou, ve které jsme rozmíchali trochu mouky, a necháme přejít varem. K tomu třeba brambory s petrželkou.

(Příští pátek a sobotu si opět přečtěte o léčivých houbách)