Veltrusy zvítězily a zkrásní

Prostor mezi ZŠ Veltrusy (na obrázku) a mateřskou školou je nyní používán maximálně jako zkratka...
 

Veltrušané získali finanční podporu ve výši 300 tisíc Kč na zvelebení zanedbaného parčíku. Jak s prostorem mezi školou a školkou naloží?

Pět vítězných obcí, jedna středočeská

V 10. ročníku programu Místo, kde žijeme, který vyhlásila Nadace VIA, zvítězilo 5 obcí z celé ČR, které si mezi sebe rozdělí částku 1,5 milionu korun. Jedním z vítězů je dvoutisícové městečko Veltrusy na Mělnicku.

Město Veltrusy bylo v projektu Místo, kde žijeme vybráno nezávislou komisí složenou z odborníků jako jediná středočeská obec. Komise usoudila, že Veltrusy nemají pořádné místo, kde by se občané mohli ve větším počtu scházet např. při kulturních akcích. Od nadace Via Veltrusy dostaly 300 tisíc korun.

Ptačí pohled. Zřetelně je na mapě vidět, že parčík slouží hlavně jako zkratka
Zobrazit fotogalerii (6)

Co mezi školami vznikne?

  • V zanedbaném prostoru mezi budovou základní školy a školky by mohl vzniknout parčík s lavičkami, altánek nebo pódium pro kulturní akce nebo cokoliv jiného, s čím veltruští občané přijdou a co si odhlasují.
Původní barva ZŠ Veltrusy. Parčík je zanedbaný dlouhodobě.

Bude záležet na vzájemné diskuzi Veltrušanů, kterou z možných variant se rozhodnou zrealizovat.

Město Veltrusy do programu Místo, kde žijeme přihlásilo RC Havránek.

Soňa Dekastello, současná vedoucí rodinného centra, uvedla, že v pondělí 19. října proběhne první informativní schůzka s občany Veltrus.

"Plánovací schůzky budou až v lednu, protože do té doby se musí vybrat architekt a musí se zařídit technické věci," prozradila paní Dekastello a doplnila: "Máme 3 měsíce na to vybrat architekta , který musí být přítomen na prvním plánování v lednu 2016, kde se bude dělat konkrétní návrh."

 

I žáci se mohou zapojit...

Podle Soni Dekastello by chtěli do tvorby návrhů zapojit i žáky ZŠ Veltrusy 2. stupně. "Počítáme, že by se mohly zapojit i vyšší ročníky, třeba nějakým grafickým zpracováním. Děti by mohly ve výtvarné výchově namalovat svoji představu, co by tu mohlo být. Mohlo by to být i inspirací pro ostatní – plánujeme práce vzít na veřejné setkání a občanům jejich návrhy ukázat," prozradila.

 

300 tisíc nestačí

Prostor je na městském pozemku. Město Veltrusy v rámci žádosti k projektu dalo souhlas k užívání prostoru, a přislíbilo, že prostor bude udržovat. "Podmínka nadace VIA je, že se po dobu 10 let nesmí do projektu šáhnout a zničit to, co se tu vybuduje. Město nesmí za tři roky přijít a postavit tu něco jiného," pověděla vedoucí RC Havránek.

Částka 300 tisíc na rekultivaci parčíku stačit podle Soni Dekastello nebude: "Pokud by tu mělo vzniknout něco většího, tak se budou muset získat další finanční prostředky. Nehledě na to, že tato částka je 80 % a my jsme povinni dalších 20 % zajistit z dalších zdrojů. Těmi by mohly být sponzorské dary místních a okolních firem a živnostníků."