„Do tréninků patří i nějaká sranda,“ říká jeden z aspirantů na titul Trenéra mládeže 2015

Tomáš Bezpalec je držitelem trenérské "C" licence
 

Celorepubliková soutěž „Díky, trenére“ vstoupila se začátkem měsíce října do své vrcholné části. Do desítky finalistů postoupil i Tomáš Bezpalec, trenér fotbalových žáků TJ Březiněves.

Team leader mládeže

„Díky, trenére“ je nová soutěž pro trenéry, kteří vedou pravidelně alespoň jednoho svěřence mladšího 16 let. Nominován může být kouč z jakéhokoliv sportu, který zaštiťuje oficiální sportovní svaz.

 

Do projektu se zapojilo 1503 trenérů. „Výběr probíhal nejdříve na základě individuálních pohovorů a zvládnutí vybraných dovedností trenéra. Uvést jsme museli i vlastní příběh z trénování s dětmi, hodnocen byl i příběh rodičů dětí. Z užšího kola třiceti účastníků postupovali dále ti, kteří před pořadateli projektu nejlépe zvládli tréninkovou jednotku,“ přibližuje svoji cestu do finálové desítky Tomáš Bezpalec.

 

Kouč březiněvských žáků se trénování věnuje pátým rokem

 

Správný trenér musí mít...?

Devítiletí žáci právě odcházeli ze hřiště v pražském Edenu, když jsem se dal do hovoru s jejich trenérem Tomášem Bezpalcem. „Možná to v Březiněvsi děláme dobře, když si chce s námi zahrát přátelák i pražská Slavie,“ byla jedna z jeho prvních vět.

 

Nečekejte cholerika. Přestože březiněvští žáci právě schytávali dvojciferný debakl, trenér i přítomní rodiče nepřestali své kluky nadále povzbuzovat. „Vsadili jsme na lidský přístup. Není to o žádném drilu a nadávání. Mně vůbec nejde o výsledek. Pro mě je odměnou, když vidím, že kluci dali do zápasu maximum a sami se hlásili, že chtějí hrát,“ nehledal trenér březiněvských žáků zápasová negativa.

 

V TJ Březiněves funguje sedm mládežnických celků
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Na hře týmu ze severního okraje hlavního města byl vidět i jiný trenérův prvek. „Důležité je, že kluky nevedeme jako loutkaři. Neříkáme jim, kdy mají střílet nebo nahrávat. Chceme, aby se rozhodovali sami. Fotbalově pak porostou rychleji,“ prozradil svůj recept na práci s mládeží Tomáš Bezpalec.

 

„Správný trenér by měl mít určitě chuť do práce s dětmi. Musí být empatický. Vycítit, jakou má jeho svěřenec náladu a pracovat s ním podle toho. A umět udělat srandu. Do tréninku patří i nějaká sranda!,“ říká jeden z finalistů celorepublikové soutěže „Díky, trenére,“ jejíž vítěz bude vyhlášen na začátku listopadu.

 

Proto za celou redakci přejeme Tomášovi Bezpalcovi hodně štěstí a jeho svěřencům neztenčenou chuť do fotbalu.

Klíčová slova: