Existuje výhodné spoření?

Kam s nimi? Do matrace nebo do spořky?
 

Do matrace, na spořicí účet, nebo zkusit termínovaný vklad? Každé řešení - matraci myslíme jako vtip - se hodí k jiným účelům.

V „lepších“ bankách se úročí vklady 2 % na termínovaných vkladech, na spořicích účtech je to méně. Skutečností také je, že inflace je menší než 1 % a dobrý spořicí účet tedy i tak neznamená ztrátu.

„Pozor však na skryté poplatky,“ upozorňuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. „Můžete tak přijít o velkou část výnosu.“

Spořicí účet nebo termínovaný vklad?

Spořicí účet znamená jakousi úschovu pro měsíční přebytky do doby, než je přesunete do delších a výhodnějších investic - nebo než je utratíte.

Pokud nepokládáte spoření v našich ústavech za výnosné, dávejte přebytky do prasátka

Termínovaný vklad už vyžaduje promyslet si vše předem; mívá výhodnější úrok jako odměnu za to, že své peníze necháte po určitou dobu v bance. (V nutném případě si je samozřejmě můžete vzít, ale je to pro vás ztráta, protože některé banky vás budou „pokutovat“ i do výše dosavadního zhodnocení, nebo mohou být tyto poplatky i vyšší než úroková sazba.)

Tzv. hybridní spořicí účet umožňuje například jeden výběr měsíčně bez penalizace.

Poraďte se s odborníky

U termínovaného vkladu je vhodné přemýšlet (třeba společně s vaším bankovním poradcem) o vývoji inflace.

„Někdy se zdá nelogické, že delší vklady nabízejí nižší, nebo naopak výrazně vyšší úrokové míry než kratší vklady. Může za to právě očekávaná inflace a s ní související předpokládaný vývoj úroků. Dnes jsme spíš v situaci, kdy nízké úrokové míry dávají tušit možný růst a delší termínované vklady proto vypadají výhodněji nejenom díky prémii za delší vázanost peněz,“ vysvětluje Lukáš Zelený

Odečtením inflace od úrokových sazeb dostanete reálné zhodnocení vašich peněz.

Poplatky na spořicích účtech jsou absurdní

Nízké úrokové míry zdůraznily absurditu poplatků na spořicích účtech. I nízké poplatky vezmou většinu zisku anebo dokonce dostanou účet do mínusu. Dobré banky většinu vkladových produktů nabízejí zdarma.