Dolní Břežany slavnostně otevřely keltskou muzejní expozici

Skupina Daoine Ceilte - Sdružení pro oživlou historii doby železné
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Slavnostní otevření Regionálního informačního centra Keltského oppida Závist v Dolních Břežanech proběhlo v sobotu 26. 9. 2015. Virtuální archeologie byla předmětem workshopů, které představili sami archeologové.

Technologie 3D

Návštěvníci měli příležitost vyzkoušet si práci s 3D skenery a prohlédnout si 3D tisky replik nálezů ze Závisti. Archeologové pro tuto příležitost připravili 3D vizualizace hrobových nálezů.

Spolupráce s odborníky

"Ve spolupráci s Ústavem archeologické památkové péče středních Čech a Archeologickým ústavem AV ČR se nám podařilo připravit nevšední expozici. Na expozici infocentra navazuje venkovní naučná stezka, kterou plánujeme rozšířit o virtuální prohlídky dávných staveb“ říká Věslav Michalik, starosta obce Dolní Břežany. 

Audiovizuální jeskyně

Ústředním bodem expozice je audiovizuální jeskyně, ve které probíhá 3D projekce. Prostřednictvím desetiminutového animovaného filmu se návštěvníci přenesou do historie a při virtuální procházce po keltském hradišti a jeho okolí se seznámí se životem našich předků. 

Muzeum

Muzejní expozice seznamuje s bohatou historií od pravěku až po dnešek. Expozice je tvořena čtyřmi výstavními sloupy, které představují pilíře lidských činností - zemědělství, lov a činnosti spojené s lesem, rybolovem a včelařstvím. Dále jsou k vidění repliky nálezů ze Závisti a také řada originálních nálezů, které byly objeveny při stavbě laserových center.