To abychom šli domů kanálama...

Vysoké porážky ke sportu patří stejně jako chuť vítězit
 

Je jedno, jestli se jedná o souhrn výsledků první ligy, divize, krajského či okresního přeboru. Tahle určitá podoba zápasového skóre vás upoutá pokaždé.

Očekávají se v případech, když na sebe narazí soupeři z opačných „pólů“ výsledkové tabulky. Překvapivější jsou v utkáních, ve kterých hráči některého z týmů prostě zrovna neměli svůj den. Pojďte se s námi blíže podívat, jaké nejvyšší hodnoty výsledkových debaklů fotbalová historie pamatuje.

                                 

Světové unikáty, česká střízlivost

Primát drželo dlouhou dobu utkání z 12. září 1885. Tehdy v duelu skotského poháru smetli hráči Arbroathu hostující Ben Accord 36:0. Statistiky se přepisovaly až v roce 1912, kdy belgický klub Verviers nadělil protivníkům z Blue Stars 52:0. Rekordní příděl vydržel po další dvě dekády, než nelíbivé prvenství převzal někdo jiný. V roce 1937 se to povedlo fotbalistům z argentinského Santa Fé, jejichž gólman musel vyndavat míč ze sítě osmapadesátkrát! Zato jeho brankářský protějšek ze soupeřova celku FC Golon udržel „čisté konto.“ Zajímavým se jeví i resultát z argentinské regionální ligy v Entre Rion, kde Sarmiento zlikvidovalo hosty z Concordie výsledkem 71:0. Od památného zápasu uplynulo přesně padesát let, když se v roce 2002 zrodil dosud největší fotbalový debakl historie. V zápase madagaskarské ligy odcházeli hráči Stade Olympique l´Emyrne s prohrou 149:0! K úplnosti se však sluší dodat, že se jednalo o formu protestu a poražení fotbalisté si dávali góly sami.

 

Podíváme-li se do tuzemské nejvyšší soutěže, s nejvyšší utrženou porážkou odcházeli fotbalisté Rakovníka. Ti v ročníku 1942/43 prohráli s SK Baťou Zlín vysoko 15:1. Se stejným výsledkem odcházeli do kabin i hráči Českých Budějovic, kteří v sezoně 1947/48 podlehli pražské Slavii.

 

Nejvyšší debakl v dějinách fotbalu dosáhl hodnoty 149:0

 

Středočeský a pražský víkend

Velké brankové rozdíly padaly i během soboty a neděle na středočeských a pražských fotbalových trávnících. Ze všech nejvíce svého soka „ztrestali“ hráči rezervního celku z Hřebče. Ti v duelu třetí třídy kladenské okresní soutěže vyhráli nad Sokolem Loděnice 10:0.

 

Jen o branku méně inkasovali fotbalisté Kněževsi hrající třetí třídu na okrese Praha-západ. Vedoucí celek tabulky je převálcoval v poměru 9:0. Na alespoň čestný úspěch dosáhli hráči rezervního týmu Slovanu Kunratice, kteří po prohře 9:1 zůstávají na předposledním místě pražské třetí „dé“ třídy.

 

Vězte, že strašák v podobě utrženého debaklu je společný nejen fotbalovým, ale takřka všem sportovním týmům po celém světě. Pokud se ale právě užíráte utrpěným „rancem,“ přečtěte si tuto důležitou radu s celosvětovou působností: „hlavu vzhůru, jde se dál!

Klíčová slova: