Vzteklina. Jak a kde ji očkovat?

Očkování proti vzteklině je vždy lepší absolvovat u veterináře
 

Proti této zákeřné virové chorobě je účinným preventivním prostředkem vakcinace. Víte, u jakých zvířat je povinná? A jak by se mělo správně očkovat?

Pozor na vakcinaci u štěňat

Očkování proti vzteklině je povinné u psů. Podle zákona se přeočkování provádí podle druhu očkovací látky. „Některé vakcíny proti vzteklině se přeočkovávají po roce, jiné po dvou nebo dokonce třech letech. U štěněte nedoporučuji očkovat vzteklinu spolu s dalšími chorobami. U dospělých psů to již možné je,“ říká MVDr. Petr Košař z veterinární ordinace v Říčanech.

Hromadně, nebo na veterině?

Máte-li dilema, zda navštívit se svým čtyřnohým kamarádem veterinu či jít na hromadné očkování, pak vám bude jistě k užitku rada odborníka. „Při hromadném očkování, které je v mnoha obcích pravidelně prováděno, je časté, že psa jinak neprohlédnou. Pouze dostane očkovací látku," říká MVDr. Petr Košař. Proto je podle něj vždy lepší zajít k veterináři do ordinace, kde je psovi poskytnut výrazně lepší a kvalitnější „servis“.  To znamená, že u zvířecího lékaře se mu kromě očkování dostane i další péče. Nejčastěji se provádí odčervení, další očkování, krácení drápů či ošetření análních žláz.

Klíčová slova: