Areál Duhovka bude celodenně přístupný dětem i sportovcům

Areál Duhovka bude otevřen nejen pro děti, ale i pro veřejnost, a to zdarma a nepřetržitě
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Duhovka je název, kterým bude pokřtěn školní sportovní areál v obci Líbeznice v pátek 9. října, kdy bude otevřen veřejnosti.

Název vybrala veřejnost online

Školní areál, který díky hlasům na webu a facebooku obce dostane název Duhovka, se otevře veřejnosti v pátek 9. října v 10 hodin.

„Areál se rekonstruoval necelé 4 měsíce. Příprava, ladění s kantory i s veřejností, byla samozřejmě mnohem delší. Potom jsme se ucházeli o dotaci Úřadu Regionální rady, tedy z Regionálního operačního programu (ROP). Realizovali jsme to moc rádi, protože jsme letos dostavěli Rondel, což je nový pavilon základní školy," prozradil líbeznický starosta Martin Kupka.

Pod návrhem jsou podepsáni architekti a výtvarníci z Atelieru M1, pražské architektonické kanceláře. Výběrové řízení na veškeré úpravy vyhrála společnost Sportovní podlahy Zlín.

 

V Duhovce najdete:

  • Atletický ovál,
  • Rovinku pro sprint na 60 m,
  • Doskočiště pro skok daleký,
  • Dopravní hřiště umístěné uprostřed oválu,
  • Sektor pro vrh koulí,
  • Malé travnaté fotbalové hřiště,
  • Nová schodiště a mlatové cesty, které protínají areál,
  • Více, než 20 nových stromů,
  • Amfiteátr s jevištěm,
  • Obřího zajíce s popínavými rostlinami,
  • Skluzavku a další prvky.
Vedení Líbeznic chtělo obnovit dopravní hřiště od roku 2012.
Dle místostarosty Františka Závorky je trénink správných návyků v silničním provozu důležitý od raného dětství. Tímto krokem chtějí Líbezničtí přispět k větší bezpečnosti v obci.

Nejen sportoviště...

Běžecký ovál s různobarevnými dráhami je dominantou areálu.

Vytvořit dopravní hřiště uprostřed nebyl nahodilý nápad, protože původně měla běžecká dráha obkroužit stávající multifunkční hřiště. 

 „Tím by ale úplně zmizela travnatá plocha pro fotbal. Tu nám bylo líto obětovat a hledali jsme místo, kam bychom mohli atletický ovál přemístit. Nebylo moc jiných možností, než obepnout dopravní hřiště. Samotné dopravní hřiště jsme brali jako jednu z priorit celé úpravy,“ vysvětlil architekt Jan Hájek.

Všechny trasy vedou kvůli lepšímu tréninkovému efektu přes schodiště. Zatímco na nejkratší trase dlouhé 200 metrů je 20 schodů, na té nejdelší (1,1 km dlouhé) se žáci a návštěvníci mohou těšit celkem na 96 schodů.

V areálu se skloubí hra s funkcí parku a zahrady. „Měl by to být pěkný kousek obce místo málo využívané a místy nevzhledné plochy,“ vysvětluje místostarosta Michal Doubrava.

Kromě areálu Duhovka mají Líbeznice nový školní pavilon zvaný Rondel, který se otevřel na začátku letošního školního roku.
Pavilon je kruhový, obložený dřevem a má kapacitu 240 dětí.
Navrhl ho architekt Adam Halíř (Projektil architekti).

Architekt Jan Hájek dodal: „Chtěli bychom, aby do areálu děti chodily rády. Nic víc nic míň. Udělali jsme, co jsme mohli a teď už je to na nich. Můžeme jen doufat, že přeskočí jiskra. Že připravené plochy budou holky a kluky inspirovat.  Že budou mít touhu proběhnout se po duhovém oválu, naučit se řídit auto, vylézt na zaječí kopec, hrát kuličky, petanque, prozkoumat labyrint, vypustit letadlo, pěstovat rostliny, sáňkovat, hrát hry na travnaté pláni, udělat kotrmelec, a že dospělí budou respektovat přirozenou dětskou tendenci ke skotačení.“ 

 

Náklady z většiny pokryla dotace

Úpravy areálu stály přes 7 milionů korun. Obec získala šestimilionovou dotaci na projekt z ROP Střední Čechy. Z rozpočtu obce Líbeznice jde více, než 1 milion korun a 250 tisíc přispěla sousední obec Bašť. 

„Těší mě, že se tím fakticky uzavře jeden důležitý celek v organismu obce. Tužka architekta je i v tomto případě vidět. V celém prostoru přibyla spousta krásných nápadů. Přál bych si, aby do tohoto koutu obce teď děti i dospělí chodili rádi,“ shrnuje starosta Martin Kupka.

"Otevírací doba areálu bude nepřetržitá. Nebudeme ho zamykat, pokud si to nevyžádá vývoj, že by nám to někdo poničil. Je tam kamerový systém a chceme to nechat úplně otevřené, protože ten prostor si o to říká. Je opravdu moc hezký," řekl líbeznický starosta a dodal: "Snažíme se by tam nebyla institucionální omezení. Samozřejmě se tam nesmí kouřit, protože to je prostor, který mají využívat děti. Je to prostor k relaxaci. Nesmí se tam požívat alkohol a drogy. Co se týče vstupu, tak to nechceme vůbec omezovat."