Děti a bezpečný internet. Rodiče mají právě teď možnost kurzu zdarma

Aby děti byly u počítače v bezepčí, měli by být rodiče nejen ostražití, ale především v této oblasti vzdělaní
 

Díky Středočeskému kraji, který získal dotaci na projekt prevence kriminality zaměřený na e-learningové vzdělávání, se můžou v říjnu mámy a tátové vzdělat v oblasti virtuální komunikace.

V rámci projektu je pro rodiče a širokou veřejnost od října připraveno sedmnáct monotematických on-line lekcí na různá témata. Nejen mámy a tátové se tak mohou dozvědět například něco o tom, jaká rizika jsou spojena s tím, když dítě jenom hraje aneb co je to netolismus, ale také něco kybergroomingu, sextingu či kyberšikaně.

Čtěte: „Kraje pro bezpečný internet“ varují děti před nástrahami internetu včetně kyberšikany a sextingu

Kvíz pro rodiče

„Současně s e-learningovým vzděláváním připravil Středočeský kraj s Národním centrem bezpečnějšího internetu pro rodiče i vědomostní kvíz, kde si mohu otestovat své znalosti,“ uvedl hejtman Petera. Kvízové otázky jsou postaveny na výukovém obsahu on-line vzdělávání a týkají se základních témat prevence elektronického násilí a kriminality páchané na dětech.

Vzdělávají se i děti

Od června probíhá také on-line vzdělávání pro děti. Středočeský kraj vyhlásil při této příležitosti i soutěž pro školy. Pravidla soutěže a další informace lze nalézt na webových stránkách Středočeského kraje.

Přístup do e-learningového vzdělávání rodičů a i dětí je možný přes www.kpbi.cz

Trochu statistiky

Dle výzkumů má zkušenost s kybešikanou 51 % dětí.  Nejčastěji se setkávají s verbálními útoky, obtěžování za pomoci prozvánění a zastrašování. Rostoucí tendenci má vydírání a krádež identity. Děti často samy útočníkům nahrávají. Samy o sobě na internetu sdělují údaje, které mohou být citlivé. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že děti ve věku od 11 do 17 let na internetu nejčastěji zveřejňují své jméno a příjmení (76 %), dále e-mail (59 %) a fotografii obličeje (55 %). Zdroj: e-bezpeci.cz