Hradiště Budeč se vrátilo do středověku

Svatý Václav s babičkou Ludmilou vyrazili na tržiště
 

Na hradišti Budeč v mládí pobýval sv. Václav i se svou babičkou sv. Ludmilou, dokonce se tu vzdělával. Slavnosti probíhají ve středověkém duchu a nejinak tomu bylo letos.

Svatováclavské slavnosti pořádala obec Zákolany ve spolupráci s Sládečkovým Vlastivědným muzeem Kladno a Římskokatolickou farností Roztoky u Prahy.
Středověk neskončil, středověk trvá...

 

 

 

 

 

 

 

Hradiště Budeč u Zákolan hostilo již 11. ročník Svatováclavských slavností, které se odehrávaly ve středověkém stylu. 

Jelikož na svatováclavské pondělí 28. září zavládlo slunečné počasí, tak na Budeč vyrazily 3 až 4 tisíce lidí.

Vdané ženy si ve středověku schovávaly vlasy pod čepec, dívky je nosily rozpuštěné
Zobrazit fotogalerii (15)

Vstupné se ale neplatilo, proto je těžké přesně určit, kolik návštěvníků sem přišlo. Podle odhadů pořadatelů přišlo více návštěvníků, než v minulém roce.

Svatováclavské slavnosti se na Budči pořádají od roku 2005. Původně se organizátoři zaměřovali zejména na děti. Během let se však proměnily na hojně navštěvovanou akci. Letos se jí zúčastnil středočeský hejtman M. Petera a ministr J. Dienstbier.
Hejtman a ministr vedle zákolanské starostky L. Wittlichové
Kromě slavností se na Budči v sobotu 26. září proběhla i 26. Národní svatováclavská pouť, při jejíž příležitosti v rotundě proběhla mše, kterou celebroval novokněz P. Lukáš Hrabánek.

Šerm, tance, dílničky

Program začal historickým šermem v podání kladenské skupiny Thorax, která se zabývá obdobím gotiky.

Kostel sv. Petra a Pavla na Budči je v jádru nejstarší stojící budovou v České republice. 
Už v 10. století patřila Budeč k hlavním opěrným bodům Přemyslovců.
Rotundu tu založil kníže Spytihněv I. někdy mezi lety 895 a 905.
Svatováclavské legendy se zmiňují o tom, že na Budči v mládí pobýval a učil se tu žaltář pozdější kníže Václav.

Během celého dne se všichni návštěvníci mohli zapojit do různorodých aktivit a řemeslných dílniček. Vyzkoušeli si tu třeba mletí obilí nebo jízdu na sudu. Potkali tu třeba kováře, který byl ve středověku důležitým řemeslníkem. (viz fotogalerie)

Po celý den byly zajištěny prohlídky rotundy Sv. Petra a Pavla, kde provázel i nejstarší člen tamního průvodcovského sboru Karel Fryč. Bude mu brzy 80 let.

Pražské Divadlo D21 fungující od roku 2012 na Budči zahrálo původní autorskou pohádku Rozárčina postýlka, která je určena dětem od 3 let. Vypráví o nepořádné Rozárce, která se do říše nepořádku, která vznikla pod její postýlkou, vypraví zachránit svého oblíbeného plyšáčka Myšáčka.

Nechyběli tu ani zákolanští hasiči s hasičským autem, kteří si tak trochu i zahráli i na restauratéry (viz fotogalerie)

JSDH Zákolany sem přivezli nejen svoje hasičské auto
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Václav tančil s družinou

Sv. Václav přijel i s družinou

Odpoledne přijel na koni sv. Václav s babičkou Ludmilou v doprovodu své družiny. Kníže Václav připil všem přítomným na zdraví, a potom si zatančil s dámami ze své družiny. 

Umělecký soubor Školy starého tance REGII CAROLI REGIS a Spolek živé historie Doba Karlova předvedli divadelní hru "Živé obrazy ze Svatováclavských legend" z poloviny 10. století. 

Svatováclavské slavnosti na přemyslovském hradišti Budeč zakončil koncert v rotundě Sv. Petra a Pavla, který začal v 18 hodin.

Podle paní Škardové z OÚ Zákolany, která se podílela na organizaci, se letošní Svatováclavské slavnosti podařily a díky pěknému počasí událost přilákala hodně lidí.