Platili statisíce, teď ušetří čtvrt milionu

Ředitelce školy Ing. Marcele Hrejsové (v modrém kostýmku) se po letech snažení podařilo získat 9 milionů potřebných na zateplení budovy.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Zateplení budovy SOŠ a SOU Neratovice stálo přes
9 milionů korun. Byla hrazena z dotace od Evropské Unie
a z krajských peněz.

Čtvrtmilionová úspora

Budova v ulici Školní 664, kde se vzdělává část studentů neratovické školy, a zároveň zde sídlí domov mládeže a jídelna, není jen zateplená, ale má i novou fasádu.

Na SOŠ a SOU Neratovice, která patří mezi největší školy v regionu, se vzdělávají např. budoucí kadeřnice, prodavači, automechanici, obraběči kovů, ale také pracovníci ve veřejné správě či hotelnictví.
Školu navštěvuje víc, než 700 učňů a přes 100 žáků v maturitních oborech.

Zřizovatelem školy je Středočeský kraj.

Paní ředitelce Ing. Marcele Hrejsové se nová podoba školy líbí:  "Návrh budovy je dílem zaměstnanců naší školy. Jsem spokojená se vším, s firmou, s dozorem i s provedením. Myslím si, že to zamezí spoustě problémů, které tam byly."

Škola by díky této rekonstrukci měla ušetřit až 280 tisíc korun ročně. Kromě samotného zateplení fasády byla vyměněna okna za nová, plastová. Měnily se také dveře, topení. Obměněno bylo také zónování otopné soustavy, dále se nainstaloval systém, který zajistí vytápění místností jednotlivě.

  • Ve fotogalerii si můžete prohlédnout srovnávací fotografie původního a dnešního vzhledu budovy.
Původní vzhled budovy. Studenti si stěžovali na nedostatečné vytápění.
Zobrazit fotogalerii (5)
Zajímavost
Současná starostka Neratovic, Mgr. Lenka Mrzílková, na škole v minulosti působila jako zástupkyně ředitelky.

Vytápění stálo až 110 tisíc měsíčně

"Platili jsme měsíčně fakturu v topné sezóně až 110 tisíc korun měsíčně, což byla obrovská částka, a to tam byly kolikrát stížnosti, že je ve třídách zima. Byla to chladnější budova. Já doufám, že se to teďka zlepší," uvedla ředitelka SOŠ a SOU Neratovice

Topná sezóna se kvůli počasí dle paní ředitelky prodlužuje. Prozradila, že se v minulosti budova vytápěla občas ještě v květnu.
 

Devítimilionová investice

Stavební úpravy stály celkem 9,1 milionu korun. Středočeský kraj za rekonstrukci uhradil 4,4 milionu a z evropského Operačního programu Životní prostředí se zaplatilo zbylých 4,7 milionu korun.

Příprava projektu trvala cca 18 měsíců a samotná práce na objektu pět měsíců, konkrétně od
1. dubna do 31. srpna. Studenti po prázdninách vstupovali již do zateplené budovy.