Rekreační objekty ve středních Čechách jsou rájem zlodějů

Nejdůležitějším bezpečnostním opatřením jsou namátkové kontroly objektu.
 

V roce 2014 bylo oznámeno ve Středočeském kraji celkem 1037 případů vloupání do rekreačních objektů, což je více než čtvrtina všech oznámených případů v republice. 

Uloupené potraviny v Ostředku

Počátkem října tohoto roku v katastru obce Ostředek na Benešovsku zničil neznámý pachatel plot, vypáčil okenice a rozbil okna. Odnesl jen některé potraviny a několik elektrických akumulátorů. "O případu se policie dozvěděla jen několik dnů potom, co k němu došlo. Praxe ale bývá většinou zcela opačná. Majitelé své rekreační objekty zazimují a přijíždějí sem zase až počátkem léta, beztoho, aniž by si svůj majetek průběžně kontrolovali. Pro policii potom bývá o to obtížnější pachatele dopadnout," říká policejní mluvčí Eva Stulíková.

Policie nabádá ke kontrolám

Rekreační objekty je potřeba před zimou nejen zabezpečit, ale i průběžně kontrolovat. "Můžete tak předejít případnému vloupání, popřípadě je včas odhalit. V případě, že zjistíte násilné narušení objektu, s ničím nemanipulujte, abyste nezničili stopy, ale neprodleně kontaktujte policisty. Neprodleným oznámením policii tak zvýšíte šanci na odhalení pachatele," sdělila Eva Stulíková.

Policisté se snaží hlídat

Vloupáním do rekreačních objektů snaží předcházet i policisté. Provádějí nepravidelné bezpečnostně – pátrací akce ve vytipovaných lokalitách. Aktivita majitelů je pro ně však velmi důležitá. Objasněnost oznámených případů vloupání se pohybovala kolem 22 procentech, což představuje přibližně celorepublikový průměr.

Středočeský kraj v počtu vloupání vede

"Středočeský kraj je velmi specifická oblast, co se týče rozlohy a míst určených k rekreaci. Nachází se tady nejen velký počet satelitních městeček, ale i právě chat a chalup, které jsou zejména v zimním období pro potencionální pachatele velkým lákadlem, vysvětluje Eva Stulíková. 

Klíčová slova: