Defibrilátory se osvědčují, kraj koupí dalších dvacet

Kufřík obsahuje defibrilátor, nůž na odstranění oděvu a kyslíkový přístroj
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeský kraj má již desítky záchranných setů. Defibrilátory elektrickým výbojem obnovují činnost srdce a kyslíkový přístroj napomáhá obnově dýchání.  

Přístroje elektrickým výbojem vrací srdeční rytmus do normálu. Každou minutou bez defibrilace klesá šance na přežití pacienta přibližně o 7–10 procent. „V západním světě je propracovaná síť AED, rozmístěných u různých subjektů, běžným standardem,“ připomněl ředitel středočeské zdravotnické záchranné služby Martin Houdek. 

Desítky přístrojů na strategických místech

„Od roku 2014 Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje nakoupila a rozmístila 45 kusů automatických defibrilátorů včetně kyslíkového zdroje," řekl hejtman Miloš Petera. Středočeský kraj nakoupí dalších dvacet přístrojů.

AED může dorazit dříve než záchranka

Když přijme zdravotnické operační středisko středočeské záchranky tísňovou výzvu o osobě s náhlou zástavou oběhu, vyšle výjezdovou skupinu záchranářů a informuje nejbližší organizaci vybavenou automatickým externím defibrilátorem (AED).

Včasná pomoc na Kutnohorsku

V září 2015 došlo při  tenisové turnaji ke kolapsu jednoho z hráčů. Dispečerka tísňové linky 155 vyslala na místo strážníka městské policie ve voze vybaveném AED. Proškolený strážník nalepil na hrudník muže elektrody a přístroj mu doporučil jeden výboj a dál pokračovat v nepřímé srdeční masáži. Dispečerka a strážník byli pozdějí odměněni medailí od hejtmana.

O vyznamenání za správné použití defibrilátoru čtěte: 
Za záchranu života přijal medaili. „Byla to týmová práce,“

Zachránit život může i laik

„Tyto defibrilátory jsou jednoduchostí předurčeny k tomu, aby je mohl co nejsnáze použít každý laik. Přístroje dávají zachráncům srozumitelné pokyny k provádění resuscitace,“ přiblížil fungování přístrojů ředitel Houdek.