Architekti na Mělníku bodovali

Budoucnost náměstí Karla IV. na Mělníku mají architekti z City Upgrade. Jejich přednáška nalákala kolem 70 lidí
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Přestože se Den architektury se konal na Mělníku teprve poprvé, setkal se s velkým zájmem veřejnosti bez ohledu na věk.

Zájem napříč generacemi

První ročník akce Den architektury se na Mělníku setkal s velkým zájem veřejnosti. Probíhal mezi 2. a 4. říjnem v Domu služeb na náměstí Karla IV.

Po přednáškách o vývoji a budoucnosti městské zástavby následovaly diskuze, do nichž se zapojili nejen pamětníci, ale i mladí lidé.

"Hodnotíme to jako velmi zdařilou akci, protože přišlo opravdu hodně lidí. V podstatě pořád bylo plno. Na páteční přednášce památkářky Mgr. Mirky Lacinové bylo asi padesát lidí," řekla paní Linda Tichotová Fryčová z Mělnického kulturního centra (Mekuc), které akci pořádalo.

 

Netypická kavárna

V prvním patře Domu služeb, který není v současné době kompletně pronajmutý, vznikla improvizovaná kavárna, kde probíhaly téměř všechny části programu, tedy debaty nebo promítání.

Fotogalerie z příprav

Přípravy jsou v plném proudu
Zobrazit fotogalerii (3)

Debatovalo se zejména o dřívější, současné i budoucí podobě a náměstí Karla IV. a budovách, které se zde nacházejí. Děti zapojily fantazii a pomocí dřevěných mohly utvořit svou představu uspořádání budov náměstí nebo kreslit na výlohu kavárny.

O improvizovanou kavárnu byl zájem i v době, když byl volnější program. Návštěvníci, kteří přišli na kávu, měli k dispozici knížky o architektuře a Mělníku, ale také výhled na Pražskou bránu. "Je tu krásný výhled. Jak je to prosklené, tak lidi vlastně zajímal i ten výhled," myslí si paní Tichotová Fryčová.

 

Mělnický upgrade

Velký zájem byl o setkání s architekty ze studia City Upgrade, Ivem Pavlíkem a Vratislavem Ansorgem, kteří vyhráli soutěž na přestavbu nám. Karla IV. Mělničanům na besedě představili svoji vizi dalšího rozvoje náměstí. "Na odpolední přednášku přišlo kolem 70 lidí. Někteří se do místnosti už nevešli," prozradila.

„Nevycházeli jsme jen z dispozic samotného náměstí, ale ve svém ideovém návrhu jsme ho propojili i s okolními částmi města, a to s důrazem na zeleň a přirozené cesty do centra města, výhledy a podobně,“ řekl Ing. arch. Ivo Pavlík z City Upgrade.

Vize i historie

Nedělního programu se ujal spolek Mělník debatuje. Zahájila ho procházka s autorem knih o zmizelém Mělníku, historikem PhDr. Janem Kiliánem, Ph.D. Vykládal nejen o bývalém městském opevnění, ale i o zapomenutých předměstích a vývoji v okolí hradeb.

Dny architektury na Mělníku zakončila nedělní diskuze o vizi, jak by mohl veřejný prostor královského věnného města vypadat.

"Bylo to opravdu zdařilé, lidi debatovali, ptali se a zajímalo je to. Máme pozitivní ohlasy. Lidé byli rádi, že jsme to uspořádali. Doufali jsme v setkání se zájmem veřejnosti, ale zároveň nás překvapilo, že i přes to, že to bylo trošku odborně laděné, lidé přišli. Hodně z nich přišlo na tři dny, od mladých až po seniory," řekla paní Tichotová Fryčová.

Klíčová slova: