Světlo, kam se podíváš

Instalace americké umělkyně se bude čtyři dny vznášet nad Prahou
 

Třetí ročník SIGNAL festivalu vypukne již za několik dnů. Deník The Guardian ho zařadil mezi 10 nejlepších festivalů světla v Evropě.

Loňský ročník SIGNAL festivalu přilákal téměř půl milionu lidí. I letos nabídne to nejlepší ze světového světelného umění. Zúčastnit se ho můžete od 15. do 18. října v různých částech Prahy. 

Podle mluvčí festivalu Elišky Míkovcové se počítá s obdobnou účastí jako v roce 2015, tedy kolem půl milionu návštěvníků. Festival světla nenavštíví jen Pražané a lidé žijící ve středních Čechách. Zájem o něj projevují i lidé žijící na druhém konci republiky.

 

Taháky letošní sezóny

Většina atrakcí a videomappingů bude přístupná zadarmo, s výjimkou dvou.

  • Jednou z placených je instalace Sphere - unikátní nafukovací kupole o velikosti pětipatrového domu, která bude stát na Klárově. Uvnitř se bude promítat 360° audiovizuální show Nimbes od francouzského umělce Joanieho Lemerciera.
Tuto odměnu si můžete pořídit pouze do středy
14. října, a to i v případě, že kampaň na Startovači nebude úspěšná.
Kampaň končí 20. října.
Deset dnů před koncem se vybralo přes 40 %
z požadované částky.

"Vstupenky do Signal domu si můžete koupit před festivalem prostřednictví sbírky na Startovači. Poté budou lístky až na místě, tedy pokud zbydou a nevyprodají se. Děti do 6 let mají vstup zdarma. Přívozy vás přepraví z jedné strany Vltavy na druhou, usnadní vám přepravu mezi instalacemi a zároveň nabídnou i zajímavý festivalový zážitek z lodi," uvedli pořadatelé.

K dnešnímu dni (tj. 10. října) si vstupenky přes sbírku může zakoupit ještě více, než 170 zájemců. Ti získají dva lístky na projekci, ale i na říční přívoz.

 

 

Přednáška
Janet Echelman: Umění, tradice a technologie
15. 10. 2015, 16:30 Institut intermédií
  • Velkolepá sedmdesátimetrová instalace Američanky Janet Echelman se bude vznášet nad hlavami diváků a zároveň bude plátnem pro světelnou hru měnících se kontrastních barev.
  • Představí se tu i sochař Čestmír Suška z Řeporyjí. Jeho kovový válec Ocelot najdete u Ovocného trhu. Pohyblivé světlo od designéra Petra Puflera s ním rozehraje stínohru na dlažbě a fasádách Ovocného trhu.

 

Rozvícené památky

Organizátoři se pro lepší zážitek rozhodli v centru Prahy zvolit jednosměrnou festivalovou trasu. „Je to samozřejmě otázka volby každého, jde o doporučený postup, který zlepší průchodnost ulic,“ doplňuje ředitel festivalu Martin Pošta.

Bběhem čtyř večerů mezi 19. a 24. hodinou se rozzáří několik pražských památek a míst:

  • Petřínská rozhledna (světelná ínstalace Medusa)
  • palác Kinských na Staroměstském náměstí (videomapping The Dive)
  • kostel sv. Ludmily na náměstí Míru (videomapping Escape)
  • Střelecký ostrov (instalace Magical Garden)
  • Piazzeta Národního divadla
  • Letenské sady a památník Stalin
  • Samozřejmě to není zdaleka všechno. Čeká na vás celkem 21 instalací.