Výchova psa. Kdy s ní začít a jak by měla vypadat?

Aby soužití psa a člověka bylo bezproblémové je třeba čtyřnohého kamaráda učit odmalička
 

Dle etoložky MVDr. Hany Žertové by měla socializace i výchova pejska začít hned, jak si ho přinesete domů. Držet byste se přitom měli i dalších pravidel…

„Socializační období trvá velmi krátce – zhruba od 6. do 16. týdne věku. To, co si štěně osvojí v této době, si ukládá do dlouhodobé paměti a řídí se tím po celý svůj život,“ říká Žertová.

Umění vycházet s jinými i živočichy

Socializace je výraz pro přivykání a umění vycházet s jinými živočichy. Pes by se měl především naučit správně vycházet a komunikovat s ostatními psy. Ti, co budou žít s jinými druhy zvířat (kočky, slepice, ovce, koně), by je měli také poznat v tomto období. Nyní totiž převažuje zvědavost nad ostražitostí a psi jsou nejvnímavější k učení. Samozřejmě je užitečné, aby se psík uměl správně chovat i k cizím lidem různých kategorií. To znamená k dětem, ženám i mužům, starším a handicapovaným, aby jej později nic nezaskočilo a neměl potřebu mobilizovat obranné reakce.

Čtěte: Když pes napadne člověka

Seznamte ho s autem i tramvají

Důležité také je, aby se mladý psík dobře sžil se svým životním prostředím a dokázal správně reagovat na všechny podněty, se kterými se bude v běžném životě setkávat. To znamená přivykat jej na jízdu autem a hromadnými dopravními prostředky, na ruch ulice s tramvajemi a autobusy, na park plný dětí, běžců a cyklistů atd. Ale pozor! V socializačním období by měl pejsek učinit jen dobré zkušenosti se všemi podněty. Takže je třeba jej nezahltit a nevystavovat jej nepříjemným nebo strach nahánějícím situacím.

Mohlo by vás zajímat: Pes a dítě v rodině. Jak odvrátit nebezpečí útoku

Výchova a povely

Pokud jde o výchovu, je užitečné pejska naučit vyměšovat na správném místě. Bez trestů – tím, že jej vždy včas odnesete na prostřenou plínku (ta by měla být v bytě stále na jednom dobře přístupném místě) nebo přímo ven na trávník. Dalším úkolem je naučit psa pobývat na určeném pelíšku a zůstávat alespoň krátkou dobu o samotě. Toho se nejlépe dosáhne s pomocí plnicí hračky, jejíž olizování pejska na dlouho zaměstná a unaví. Z povelů je nejdůležitější přivolání. Proto je dobré často vyslovovat pejskovo jméno a vždy, když na ně zareaguje, hned jej odměnit malým pamlskem. Tak si vštípí, že přiběhnout na zavolání jména se mu vždycky vyplatí. Samozřejmě pak ale nesmíte psíka jeho jménem napomínat – k tomu použijte jiný povel, například ostré NE!

Školičky pro štěňata

Více se o socializaci i o výchově štěněte dozvíte v některé dobře vedené školičce pro štěňátka. Nejlepší jsou ty, které pořádají veterináři ve svých ordinacích a čekárnách. Tam se štěňata zároveň naučí, že prostředí ordinace pro ně není nebezpečné, naopak si tam krásně vyhrají s kamarády. A majitelé si osvojí kromě výchovných doporučení také mnoho užitečného o výživě a péči o zdraví svého štěněte.

 

 

Klíčová slova: