90letou seniorku v Kralupech chtěla zabít vlastní rodina

Ilustrační foto
Zobrazit fotogalerii (2)
 

O tom, jak se zbavit pomatené babičky, vyprávěl příběh v tragikomické hře Upokojenkyně, která zahájila letošní ročník divadelního festivalu Tyjátjátra v Kralupech nad Vltavou.

Pomatené "babičky" bodovaly

Divadelní festival Tyjátjátra je tradiční podzimní cyklus divadelních her v podání amatérských souborů. Pořádá ho DS Scéna Kralupy nad Vltavou.

Hra měla premiéru v únoru 2015

V sobotu 10. října festival zahájil soubor Divadlo V.A.D Kladno autorskou hru Upokojenkyně, která sklidila mezi diváky velké ovace a výbuchy smíchu.

O hru Kazimíra Lupince, která měla premiéru 28. února 2015, je takový zájem, že v současnosti Divadlo V.A.D jinou hru ze svého repertoáru (až na výjimky) nehraje.

Kazimír Lupinec (vl. jménem Jan Červený) při psaní Upokojenkyně zjistil, že může čerpat i ze skutečnosti. On sám chodil navštěvovat dlouhá léta svou babičku do domova seniorů.

"Mnoho prvků vymyšlených je, ale třeba buchtičky, blouznění a mnoho konkrétních situací a replik je podle skutečnosti," uvádějí kladenští divadelníci.

Kde se hraje Upokojenkyně?

  • 19. listopadu od 19:30 v Radotíně (KS U Koruny)
  • 26. listopadu od 20:00 v Říčanech (KC Labuť)
  • 20. února od 19:00 v Buštěhradu (Sokolovna)
Není nouze o komické momenty
Anotace hry
Mi řekni, proč je to na světě tak debilně zařízený – když je ti třicet, tak nevíš co dřív, musíš se starat vo děti, vo barák, vydělávat na hypotéku a když jseš pak starej a máš čas, tak na knížky nevidíš, nic už dělat nemůžeš, jenom ležíš, koukáš do stropu a čekáš, jestli tě někdo poctí třicetiminutovou návštěvou…

Na co se těšit

Kralupský festival Tyjátjátra trvá až do 4. prosince 2015 v klubovně DS Scéna Kralupy, kterou najdete za KaSS Vltava (viz mapa)

Představí se na něm další tři amatérské soubory:

  • Kočovné divadlo Ad Hoc,
  • NaKop Tyjátr Jihlava,
  • domovská DS Scéna Kralupy.

Vybrané soubory mají společné to, že se v letošním roce zúčastnily festivalu amatérských divadel Jiráskův Hronov. Kralupští divadelníci je na svůj festival Tyjátjátra pozvali.

 

Podrobnější informace se dočtete v detailu události

Divadelní přehlídka Tyjátjátra

10.10.2015 - 20:0004.12.2015 - 23:45

Kralupy nad Vltavou -