Zdeněk Srstka: Život bez přátelství zvířátek si nedovedu představit

Pro Zdeňka Srstku jsou zvířátka neodmyslitelnou součástí života
 

Žije v domku na okraji Prahy. Miluje přírodu a vše živé v ní. S bývalým sportovcem a kaskadérem a současným hercem a moderátorem jsme si povídali o zvířatech a lidech…

Máte raději psy nebo kočky?

Pejsky i kočky dělím skoro stejnou láskou. Pejsky mám rád o ždibec víc, protože se drží stále svého pána.

Co pro vás přátelství s čtyřnohými mazlíčky znamená?

Bez přátelství zvířat si nedovedu život představit. Já říkám, že zvířátka vědí víc než my. Poznají, jestli je vám dobře, rozeznají vaše nálady – zda jste veselý, nebo smutný…

Nemáte při natáčení pořadu o zvířátkách v útulcích nutkání, vzít si domů nějakého pejska?

Z každého útulku bych si vzal dva nebo tři pejsky nebo nejraději všechny. Bohužel to nejde.

Takto ztvárnila svého Zdeňka Srstku jeho žena Alena

Co podle vás vede lidi k tomu, že jsou ke zvířatům krutí?

Dle mého je na vině špatná výchova doma, ve školách i ve společnosti.

Prozradíte nám nějakou vtipnou historku z natáčení?

Měl jsem malou fenečku - špice Mišulku,  kterou jsem sebou vozil v tašce. Jednou jsem tvořil s Krampolem pořad Nikdo není dokonalý. Mišulka na mě čekala v tašce v šatně. Asi v půlce programu se na jevišti objevila, lidé tleskali, smáli se, a když jsem ji chtěl odnést, tak si diváci  vyžádali, aby tam zůstala. Nakonec měla pomalu větší potlesk než my.

Když nepracujete, jak odpočíváte?

Celé letošní suché léto jsem pozoroval ptáčky (kterým snad nikdo nedává možnost napít se), jak se slétají na naši zahradu, kde máme celoročně rozmístěna pítka pro ptáky, ježky apod. Při krmení slepic jsem si všiml, že jedna kádě s vodou je prázdná, když jsem vodu doplnil, slétla se tam hejna ptáčků všeho druhu. Vesele se v kádi koupali. Z koupele přelétli ke krmivu slepic, kde se zase napapali. Bylo úžasné vidět, že jsou spokojení. Takže nejlepší odpočinek je pro mě při sledování přírody.

Další obrázek Aleny Srstkové s názvem Proti všem

 Jaké jsou vaše záliby? O co se zajímáte?

Samozřejmě sport. Jak jistě víte, dělal jsem reprezentačně těžkou atletiku, startoval jsem na olympiádě v Římě. Sedmnáctkrát jsem byl nositelem Československého rekordu ve vzpírání. Také jsem zapsán v síni slávy ve vzpírání. Také mě zajímá politické dění, ale i přírodní děje - jak nám příroda vrací necitlivé chování k ní.

Nakonec nám pan Srstka vzkázal:  Příště zavolejte o rozhovor mé manželce. Je chytřejší a znalejší přírody než já. Váš Zdeněk Srstka.

 

Klíčová slova: