Maminky v porodnicích: Královské Vinohrady

Michaela byla spokojená i s péčí pediatrů
 

Dosud jsme prostřednictvím zkušeností maminek zmapovali několik porodnic v Praze a okolí. Někde jsou méně spokojené, jinde více...

Profesionální péče, příjemný personál

Tak by svoji zkušenost shrnula Míša, která ve vinohradské porodnici rodila prvně. „Dcera se mi narodila v Motole, a tak mohu srovnávat,“ říká a pokračuje v líčení své zkušenosti z této porodnice: „Musím říci, že se ke mně chovali všichni velmi mile, počínaje sestřičkami na příjmu, přes porodní asistentku a mladou, ale velmi erudovanou lékařku. S překvapením jsem zjistila, že vinohradská porodnice není příliš veliká,  jsou zde pouze dva porodní sály, z toho jeden pro dvě rodičky. Byla jsem nicméně velmi ráda, že na mě vyšel ten, kde se rodí o jedné osobě.

Epidurál se nekonal

Ačkoliv jsem si toužebně přála epidurál, bohužel jsem jej nedostala, anestezioložka přišla až tehdy, když byl syn na světě a celá námaha s rozením čtyřkilového dítěte za mnou. Jinak zde byla k dispozici sprcha s gumovým míčem, kde jsem trávila asi nejvíce času, neboť šlo o jediné místo, kde jsem si trochu ulevila od bolesti. Místní personál se ani nezlobil, když jsem při jedné pořádné kontrakci zapomněla sprchu zavřít a málem vytopila i porodní sál... A protože konec dobrý, vše dobré, na porodnici a zdejší péči vzpomínám s radostí."

Čtěte: Jak se rodí v Podolí

Nevýhodu je chybějící JIPka

Míši syn bohužel musel být po porodu hospitalizován na JIP, která však na Vinohradech chybí. A tak byl převezen do nemocnice Ke Karlovu. „Musím vyzdvihnout příkladnou péči pediatra z vinohradské nemocnice, který synovi odebral krev a díky včas vyhodnocenému testu zjistil počínající infekci. Nicméně prvotřídní péče se mu dostalo i na JIP Ke Karlovu. Po deseti dnech jsme mohli jít konečně domů, a to aniž by se infekce nějak projevila a malý měl třeba nějaké následky,“ uzavírá svůj příběh Míša. 

Čtěte: Hořovice nabízí domácké prostředí

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady - porodnice

  • Nutná je registrace k porodu
  • V předporodním období se mohou rodičky pod dohledem personálu porodního sálu volně pohybovat 
  • K dispozici jsou míče a sprchy
  • Maminky mohou rodit na polohovacím porodnickém lůžku vsedě či polosedě, případně i na boku, dle přání rodičky a dle postupu porodu
  • Samozřejmostí je epidurální anestezie
  • Oddělení šestinedělí disponuje modernizovanými 2-3 lůžkovými pokoji s vlastním sociálním zařízením
  • K dispozici jsou i nadstardandní pokoje

 

Čtěte také o porodnici v Krči

 

 

Klíčová slova: