Světový den artritidy za dostupnou léčbu

Kampaň má přiblížit zhoršený cit v končetinách nemocných
 

Kampaň upozorňuje na smutnou skutečnost, že v ČR je léčba plně hrazena jen revmatikům v pokročilém stádiu, když už však dochází k nevratnému poškození kloubů.

Revmatoidní artritida je zánětlivé autoimunitní onemocnění, kterým trpí v ČR přibližně 100 tisíc lidí všech věkových kategorií.  Vyvolává otoky kloubů, ztuhlost a chronickou bolest.

Revma Liga je společnost lidí s revmatismem, příbuzných a přátel pacientů, lékařů a zdravotníků. 
Ústav lékového průvodce je nezávislá instituce, jejímž posláním je upozornit na úskalí zdravotnického sytému a zprostředkovávat informace.

Světový den artritidy je 12. října 

Neziskové organizace Revma Liga v ČR a Ústav lékového průvodce se snaží kampaní přiblížit veřejnosti život s diagnózou revmatoidní artritidy. Pomáhá jim herec Jakub Žáček, který vyzval k vyzkoušení podané rukavice své kolegy.

Pomoc přichází příliš pozdě

Organizátoři upozorňují, že oproti vyspělým státům Evropy u nás není zcela dostupná léčba a tím se zhoršuje šance na zlepšení stavu nemocných. Poškození kloubů v pokročilých stádiích je totiž trvalé. Pomoci může moderní biologická léčba, která je však plně hrazena jen pacientům, kteří dosáhli nejtěžšího stupně onemocnění. A to je příliš pozdě.

Vážnou nemoc je třeba včas odhalit

Včasná diagnostika a léčba mohou odvrátit trvalé poškození kloubů. Často dochází ke snížené schopnosti pracovat, až v polovině případů trvalé invaliditě. V průměru zkracuje život o pět až dest let. Příčina nemoci není známa.