Velký partner sice odešel, ale z rodinné atmosféry nic neubral

Start a cíl akce byl u sokolovny v Říčanech-Radošovicích
 

Další ročník proslulého Lesního běhu se konal v sobotu u Říčan. Po lesních cestách a pěšinách údolí potoka Rokytka se běželo už po čtyřiatřicáté.

Za léta úspěšného pořádání dosáhla říčanská sportovní akce u běžců svého věhlasu. Více jak tři sta závodníků pocházelo nejen z Říčanska a Prahy. „Měli jsme tu běžce z celé republiky, dokonce i ze zahraničí,“ doplňuje Miloš Smrčka, dlouholetý pořadatel závodu. Sobotní běžecké klání zařadila do svého celostátního projektu „Sportuj s námi 2015“ i Česká unie sportu.

 

Odchod hlavního partnera je nerozhází

Před letošním ročníkem oblíbeného závodu se ale organizátoři museli vyrovnat s jedním důležitým problémem. „V letech 2013 a 2014 byl náš závod součástí celostátního seriálu Salomon trail running cupu, což se odrazilo i ve větším počtu účastníků,“ informuje Miloš Smrčka.

 

„Od letošního roku se Salomon cup orientuje více do hor a náš závod se vrátil do parametrů regionální akce. Běh se tím dostal více pod naší kontrolu. Nenutili jsme účastníky k předběžným přihláškám, snížili jsme startovné, od dětí jsme nevybírali poplatek žádný,“ neskládal ze ztráty velkého partnera hlavu do dlaní  hlavní pořadatel sportovní akce.

 

Oproti loňskému roku měřili závodníkům čas pořadatelé klasicky na stopkách

 

Zároveň ale Miloš Smrčka upozorňuje, že i tak poměrně malý závod by se bez sponzorské pomoci neobešel. „Časem jsem si vytvořil jistý počet malých sponzorů, kteří rádi přispějí, když je akce zaměřená na děti.“ „Bez nich by to nešlo,“ doplňuje pořadatel.

 

Běh pro každého

Traťový rekord hlavního závodu říčanského Lesního běhu držel Robert Krupička. Ten v roce 2013 zvládl jedenáct kilometrů dlouhou trasu za 37 minut a 38 vteřin. Vítěz sobotního klání, Vlastimil Flegl z Vrchlabí, doběhl v čase 41:15.
Traťový rekord nepadl ani v kategorii žen. Jeho držitelkou zůstala nadále Pavla Fričková z Olympu Praha, která před dvěma lety překonala 5600 metrů v čase 21 minut a 42 vteřin. Letošní vítězka, Helena Poborská z pražského Kerteamu, byla o celé dvě minuty pomalejší.

 

Jak informuje Miloš Smrčka, „naším cílem není trhání rekordů. Účastnických ani těch časových. U nás jde o něco jiného. Umožnit zájemcům bez rozdílu věku porovnat svoji výkonnost se sobě rovnými, případně se proběhnout v pěkné přírodě nedaleko Prahy.“ „Naší akce se mohou zúčastnit příslušníci celé rodiny. Od nejmenších dětí, až po nejstarší veterány. Každý si u nás najde svoji trať,“ pokračuje hlavní pořadatel a sám i amatérský běžec.

 

Běžecký závod byl rozdělený do dvaceti věkových kategorií

 

Stejným pohledem se na akci dívá i účastník sobotního Lesního běhu, Jan Oberländer. „Do Říčan jezdím už šestnáct let. Líbí se mi totiž rodinná atmosféra, která na závodu panuje. „Navíc, běhání na lesních tratích má svoje kouzlo,“ doplňuje sportovec, který se na příští ročník závodu prý rozhodně znovu vypraví.

Klíčová slova: