Ke slávě vedou cesty rychlé, když se koule mění v krychle…

Bauerova vila v Libodřicích
 

Iveta Marková z Libodřic má krásné povolání. Je průvodkyní ve zdejší kubistické vile. Je to nádherná stavba s bohatou historií, a stojí za to, abyste sem zajeli na prohlídku.  

Vilu vlastnil velkostatkář Adolf Bauer. Postavil mu ji mladý a tehdy ještě málo známý Josef Gočár v letech 1912 - 1914. Architekt ve svém projektu uplatnil blokové stereometrické členění, svislé i vodorovné konstruktivní prvky, hvězdicové zalamované orámování oken a další prvky typické pro kubismus.

Hala Bauerovy vily

 

Z historie vily

Majitel tu žil s rodinou do roku 1929. V tomto roce zemřel, manželka se za čas znovu provdala a žila v Praze. Během války, vyvlastněním židovského majetku, se dům dostal pod německou hospodářskou správu. V roce 1945 velkostatek i vilu převzalo místní zastupitelstvo a o tři roky později obec. Kromě sídla místního výboru zde byla i pobočka knihovny, kadeřnictví i několik bytů.

V roce 1987 byla vila zapsána na seznam kulturních památek a roku 2002 se stala jejím majitelem Nadace Českého kubismu. Po rekonstrukci zde otevřela stálé expozice - muzeum Josefa Gočára a galerii kubistického designu.

 

Citlivá rekonstrukce se povedla

Bauerova vila v Libodřicích připomíná rané kubistické období Josefa Gočára, které je ojedinělé jak v našem, tak i v evropském kontextu. ​

Kubistická keramika

​Interiéry jsou citlivě upravené; z původního vnitřního zařízení se dochoval krb, schodiště, dřevěná vestavěná skříň, knihovna, koupelna, kotel ústředního topení a prádelna. Při probíhající rekonstrukci také byly objeveny vzorky tapet, které byly podkladem pro vyrobení replik a jejich umístění na původní místa. Na své místo se dostaly i renovované původní kusy vybavení a nábytku, a také jsou tu ukázky keramiky.

 

V titulku jsme si vypůjčili část básně (otištěné v Humoristických listech v roce 1913), a její první sloka pokračuje takto:

…když se kouzlem barvy, tuše

ukazují lidské duše.

Když se tvary mění v zmatek,

jenž je náš největší statek,

neboť v obrácení Mus

základy má kubismus.

 

Na prohlídku Bauerovy vily je nutné se den předem objednat na telefonu 602 188419. Do Libodřic se dostanete buď po D 11 (na exitu 36 doprava, přejedete hlavní silnici mezi Prahou a Kolínem a potom rovně), nebo po silnici Praha – Kolín (a pár km před Kolínem odbočíte doprava). V Libodřicích budete možná trošku hledat, k vile se vjíždí branou do statku.