Netrestejte, ale vysvětlujte. 8 rad jednoduchých rad, jak na to

Nová rodinná politika konečně začala myslet i na rodiče.
 

Naši miláčkové nás dokážou, i když je milujeme, někdy řádně vytočit. Pak často v návalu emocí sáhneme po trestu…

Ať už se uchýlíte k pohlavku nebo křiku, vždy je to pro dítě traumatizující a ponižující. Když si myslíte, že jste v koncích a nic jiného než trest nezabere, věřte, že existuje i jiná možnost. Zkuste jednoduché rady, které promění vaši ratolest i vás.


Změňte to vy
To je někdy jednodušší než se snažit změnit dítě. Pokud dítě opakovaně bere věci z kuchyňských linek, dejte na ně dětskou pojistku.


Ukažte mu, jak je to správně
Například tahá-li dítě kočku za ocas, ukažte mu názorně, jak ji má hladit.


Používejte namísto příkazů volbu
Když například chcete, aby si dítko šlo vyčistit zuby. Zkuste mu dát na výběr větou: Chceš si zuby čistit po pohádce nebo před ní?

Obraťte vyhrocenou situaci do hry
Mnoho konfliktních situací můžete obrátit do hry. Například, když se dítě vzpouzí uklízet hračky, zahrajte si na vysavač hraček. Který je výkonnější a přemístí je na své místo dřív?

Zažeňte chmury a vzteky smíchem
Jestliže je vaše dítě na vás uražené a plné hněvu, zahrajte si s ním třeba polštářovou bitvu, u které se všichni zasmějete. To odbourá napětí a agresi.

Dělejte mezi sebou dohody

Jestliže jste na hřišti, které vaše ratolest hned tak nehodlá opustit, zatímco vy už se potřebujete přemístit jinam, vyjednávejte. Například navrhněte, kolikrát se ještě může zhoupnout a sjet po skluzavce.

Odejděte a hoďte se do klidu
Když nemáte energii řešit cokoli, odejděte. Nic nekomentujte a jděte například zavolat kamarádce. Zkrátka relaxujte, než se dostaví nová energie a klid. Pak teprve jednejte.

Milujte je takové, jaké jsou

I když jsou zvlášť malé děti svéhlavé, protivné, hlasité a už vůbec nejsou podle vašich představ, milujte je takové, jaké jsou. Bez podmínek. Oni vám to vrátí tou samou láskou.

Volně zpracováno podle švýcarské psycholožky A. Solter

Klíčová slova: