Byt za 1500 Kč měsíčně? Exstarostka půjde k soudu

Bývalá starostka v roce 2008, kdy byla dva roky v čele obce. S médii komunikovala.
 

V Nové Vsi na Kralupsku se za 1500 Kč měsíčně nebo na účet obce skutečně bydlet  i ve velkém bytě... Dokud to nezjistí někdo, komu se to nebude líbit.

Bývalá starostka Nové Vsi za obecní byt o výměře 100,92 m2 skutečně platí pouze 1500 korun měsíčně. Jana Prokešová (dříve Uhrová) zastávala funkci starostky v letech 2006 až 2014. Nadále zůstává zastupitelkou, která šla do opozice.

Částku 1500 Kč platí každý měsíc na transparentní účet obce. Tento fakt je dohledatelný.
Screen z transparentního účtu Nové Vsi. Platby šly z účtu Jany Uhrové
Zobrazit fotogalerii (5)

Několik let bydlení zdarma

Co se placení nájmu týče, není to vše, co nové vedení obce zjistilo:

  • V letech 2008 – 2011 neexistovala žádná nájemní smlouva. Nájemné ani elektřinu v té době paní Prokešová vůbec neplatila, elektroměr byl do srpna 2014 veden na obec.
  • V letech 2011 – 2014 nájemné hradila v „naturáliích“ formou hlídání a údržby bytu. Nájemní smlouva z r. 2014 zavedla nájemné 1.500 Kč měsíčně, ale dále vyloučila jednostranné zvýšení nájmu bez souhlasu nájemce do roku 2019.

Jak to řeší vedení obce? Novoveští chtějí částku ve výši cca 336 tisíc korun za nájemné zpětně dorovnat do obvyklé hodnoty nájmu podle znaleckého posudku. V lednu chtělo vedení obce jednat o zvýšení nájmu, ale paní Prokešová to odmítla (viz fotogalerie).

Obvyklé nájemné v obci činí 50 Kč za m2.

Na bývalou starostku Nové Vsi, Janu Prokešovou, bylo podáno trestní oznámení a žaloba na zaplacení dlužné částky a vyklizení neoprávněně užívaných prostor od současného vedení obce. 

 

Další zjištěné nesrovnalosti

Jednotlivé body jsou zpracovány z informací, které jsme získali od novoveského starosty.

  • Elektřinu v obecním bytě, kde Jana Prokešová žije, hradila až do 5. srpna 2014 obec.
    Od 6. srpna si hradí tyto poplatky exstarostka. I přesto po ní vedení obce požadovalo doplatit téměř 95 tisíc korun, z čehož cca 2 třetiny uhradila (viz fotogalerie)
  • Užívala podle dohody služební automobil pro soukromé účely. Nevedla si však knihu jízd, nikdy nevykázala žádné soukromé kilometry a nezaplatila žádné pohonné hmoty.

  • Dluží obci 48 tisíc Kč za nezaplacenou daň, sociální a zdravotní pojištění z nepeněžitého příjmu, konkrétně použití služebního auta pro soukromé účely. Tuto částku měla uhradit do konce září 2015. Neuhradila ji, a proto tuto částku bude obec vymáhat v brzké době další žalobou. (viz fotogalerie)

 

Čeká se na soud, ale...

Zastupitelka Jana Prokešová se k celému případu telefonicky téměř vyjadřovat nechtěla. Uvedla, že je v soudním sporu s vedením obce, a že vše nechá na rozhodnutí soudu. Podotkla také, že v tvrzeních současného vedení obce jsou nesrovnalosti, ale nevyjádřila se konkrétně jaké. Odkázala nás na svůj e-mail, ale zde již nereagovala.

Starosta Martin Exner potvrdil, že počká na rozsudky soudu, a podle toho bude vedení Nové Vsi postupovat dál. 

Ve středu 14. října 2015 proběhlo jednání u okresního soudu Mělník, to ovšem bylo odročeno až na polovinu listopadu. Důvody vysvětlil pan Exner slovy: "Paní soudkyně
Mgr. Kateřina Šídová nás informovala, že paní Prokešová se včera (tj. 13. října pozn. red.)
ve 21 hodin omluvila, že spadla z koně a že má poraněnou hlavu a krční páteř. Doložila to zprávou z Thomayerovy nemocnice v Praze. Paní Prokešová ale prý trvá na své přítomnosti při jednání." Tuto informaci potvrdila mluvčí okresního soudu Mělník, JUDr. Gabriela Antonie Bartová.

Klíčová slova: