Proti lupénce pomáhá moderní léčba a osvěta

Tělo napadené psoriázou.
 

80 % pacientů s těžkou psoriázou vnímá negativní dopad na svůj život. Nemocní zažívají pocity studu, trapnosti, stigmatizace a nižší sebeúcty. 

 

Lupénka či psoriáza je chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje cca 2 % populace. Objevuje se ve věku 15 až 30 let. Může ji zhoršovat stres, některé léky či infekce.VZP dala za léčbu lupénky loni skoro 350 milionů korun. Ke konci loňského roku kvůli této nemoci pobíralo 2 396 lidí invalidní důchod.

„Biologickou léčbou lze dosáhnout u psoriázy nejen dlouhodobé remise, ale i prevence výskytu dalších přidružených onemocnění – například zmírnění rizika kardiovaskulárních onemocnění, deprese a úzkosti. To vede ke snížení přímých a nepřímých nákladů a usnadňuje návrat pacientů do aktivního života,“ uvedl předseda České dermatovenerologické společnosti profesor Petr Arenberger.

Naděje pro těžké případy

Nákladná moderní terapie je přínosná jen pro mimořádně těžké případy. „Každému klientovi, kterému je biologická léčba v souladu s platnými kritérii indikována, ji VZP uhradí,“ zdůraznil náměstek ředitele VZP Petr Honěk. To potvrdil i profesor Arenberger. „Každý pacient, který je řádně indikován, konkrétní terapii dostane,“ konstatoval.

Osvětou za zrovnoprávnění

Důstojné začlenění pacientů s lupénkou do společnosti prosazuje Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. „V rámci vzdělávacích seminářů pro veřejnost, které ještě letos proběhnou v Praze, Ostravě, Liberci a Olomouci, nabízíme pacientům jak informace o nejmodernější léčbě, tak o tom, jak ze svého handicapu na trhu práce udělat výhodu,“ sdělila ředitelka fondu Hana Potměšilová. 

 

Klíčová slova: