Povídka Dagmar Šimkové: Náčelník rychlá pumpka I.

Že jsou slepice hloupé?
 

Ze svých netradičních zážitků se zvířátky nemohu opomenout jeden úsměvný trapas.

 Jednoho dne, který od rána vypadal úplně všedně, přišlo mé dítě ze školy a já oknem zahlédla, že má plnou náruč jakési velké zrzavé koule. Vešel do kuchyně a na zem postavil slepici. Na můj zcela nejapný dotaz, kde jí sebral, mi dětsky logicky odpověděl, že seděla u rybníka na klandru a bylo jí smutno, tak jí musel vzít s sebou, abych jí rozveselila.

Čtěte také: Slepice jako domácí mazlíčci

To dá přece rozum, néé?!

Slepici jsem rozveselila pečeným kuřetem a pustila jí na dvůr. Ani ve snu by mě nenapadlo, jak mi tento zdánlivě obyčejný tvor rozšíří obzory studia psychologie zvířat. Od chvíle, kdy se její „cápky‘‘ dotkly dlažby naší miniterásky, se celý život lidí a zvířat poklidně žijících v ohleduplné symbióze rázem změnil.

Despotická slepice

Slepice se ujala despotického vedení celé domácnosti. Účty na poště sice manžel směl platit dál, ale to bylo tak všechno, co se bez jejího dovolení mohlo dělat. Ostřížím zrakem kontrolovala misky na jídlo bez ohledu, komu patřily. Nepohrdla zrním ochočeného holuba Tipíka, naším řízkem ze stolu, granulemi ovčáka Matouše a jezevčici Batulku honila po dvoře pro jeden piškot! Když jsem chtěla nakrmit své plazí svěřence, vynášela jsem elementu se cvrčky ven, aby uprchlí jedinci neobydleli dům místo nás. A to byl povel pro naší kokodinku!

Velká sportovkyně

Sice měla práci ve vzdáleném konci zahrady, ale nic jí neuniklo. Všeho nechala a péřové pumpky nadskakovaly nad sprintujícími pařátky takovou rychlostí, že to vypadalo, jako když letí těsně nad zemí a to bez pomoci křídel. Neomylně sezobla každého zbloudilého cvrčka, usadila se na lavičku u stolu a spokojeně si něco krákokodákovala. Kvůli těmto sportovním výkonům jsme jí pojmenovali Náčelník rychlá pumpka. Lidí si považovala, nejenže byli zdrojem dobrůtek, ale sedět jim na klíně bylo nejměkčí a nejteplejší hnízdo, jaké znala. Jednou k nám zavítali automechanici podívat se na nemocné autíčko.

Vejce v klíně

Když vysvětlovali manželovi diagnózu autopacienta, sedla si jednomu z nich na klín, blaženě se načepýřila a zavřela oči. Mládenec byl pyšný, že si za svůj trůn vybrala právě jeho, ale po chvíli ztuhl a hlásil, že má v klíně něco teplého a co by to asi mohlo být jiného než…. Znechuceně nadzvedl milou Náčelníka rychlou pumpku a nevěřil vlastním očím. V klíně mu leželo vejce! Vzal si ho, ale bědoval, že mu nikdo neuvěří, jak k němu přišel. Že mu bylo sneseno přímo do klína! Tím ale návštěvnické lapálie neskončily…

2 díl: Náčelník ryvhlá pumpka

Autor: Dagmar Šimková