Velvarské kino po letech ožívá

V nevytopeném kině bude pořádná zima. Oblékněte se!
 

Kromě festivalu dětských filmů Oty Hofmana se také otevře diskuze nad budoucností velvarského kina!

Starosta v porotě festivalu

Dětský filmový festival Oty Hofmana proběhl již po 47. v Ostrově nad Ohří. Poprvé se přesouvá i do Velvar, které se stalo partnerským městem festivalu.

  • Začíná v pátek 16. října od 18 hodin a skončí v neděli 18. října.
  • Je doporučeno se teple obléknout, protože se festival koná v kině, které není v provozu a netopí se tam. Město Velvary s kinem má jisté záměry a v rámci festivalu chce otevřít debatu o jeho budoucnosti.
  • Vstup na jednotlivé filmy stojí 15 korun.
  • Hlavním tahákem bude pohádka Sedmero krkavců od Alice Nellis.
29. listopadu 2015
​se na náměstí uskuteční Advent, během kterého bude rozsvícen vánoční strom. Adventní trhy samozřejmě 
nebudou chybět.


Proč se festival koná zrovna ve Velvarech?
"Coby vyskokoškolský učitel a odborník na mediální problematiku na na ostrovský festival jezdím deset let do poroty. Každý rok je tu k vidění průřez dětskou televizní a filmovou tvorbou za minulý rok. Když jsem začal působit na radnici, bylo v zájmu oživení dění ve Velvarech přirozené domluvit se s organizátory a dovézt festival i k nám," vysvětlil starosta Mgr. Radim Wolák.

 

Diskuze o opravě starého kina

Pokud se festival ve Velvarech letos ujme, mohl by dle starosty proběhnout i příští rok.
Důvod, proč se festival koná, velvarský starosta ještě zkonkretizoval: "Ve Velvarech máme staré kino, které už je spoustu let zavřené. Rádi bychom začali uvažovat o jeho opravě a přeměně na kulturní sál. Myslím, že je to i vhodná příležitost pro to nalákat lidi do kina.
S otevřením kina pro tuto příležitost bych chtěl, aby se otevřela debata, jakým způsobem ho opravíme."

Podle starosty Woláka by se větší prostor pro kulturní akce ve městě hodil, jelikož žádný ve Velvarech momentálně není. "Máme velkou ZUŠ, která pořádá mnohé koncerty a zejména vystoupení na republikové úrovni úspěšného tanečního odboru, které hojně navštěvuje veřejnost. Protože nemáme vhodný sál, tak si škola pronajímá sál v Kralupech. Právě na tyto akce by se staré kino jednou využívat mohlo. Mohl by tam být i divadelní sál atd.," podotkl. 

Jak opravu kina zafinancovat?

Zafinancování proměny starého kinosálu je zatím nejasné. "Bohužel v současné době nejsou žádné vhodné dotační tituly pro obnovu kulturních zařízení na obzoru, snad jedině podpora z kraje, čili se asi budeme muset postarat sami. Teď je hlavní domluvit se ve městě, zda o opravu budovy máme zájem, jak bychom si ji představovali, a nechat zpracovat projekt, abychom věděli, co to bude stát," vyjádřil se velvarský starosta.

Budova kina je dle starosty Woláka moc hezká a myslí si, že by bylo dobré ji opravit, aby fungovala. "Byl tu sál na náměstí v hotelu Záložna. Ten je dneska v soukromých rukách a je úplně zchátralý. Město přemýšlí, že by o něj usilovalo, protože to v celoměstské anketě vyšlo jako hlavní přání občanů. Umím si představit, že tu bude městský hotel s pivovarem a sálem, ale to je jedna z cest, která je zatím hodně mlhavá. Hotel ani není na prodej," doplnil.

 

Program festivalu

Dětský filmový festival Oty Hofmana

16.10.2015 - 18:0018.10.2015 - 20:00

Velvary - Velvarský starosta Wolák: "Velvarské kino po letech ožije filmem! Právě jsem v Ostrově nabral do batohu všechny filmy a zítra je vezu do Velvar, čímž se tam přesouvá i 47. ročník festivalu Oty Hofmana. Promítání začíná v pátek ve sklepě pod knihovnou (známý pohádkový horor Deváté srdce), v sobotu a...
Více o akci