Golfem na podporu zámku Veltrusy

První jamka byla hned před zámkem
 

Skoro 40 golfistů odpálilo míček v rozlehlém veltruském parku. Z výtěžku benefiční akce podpořili zámek Veltrusy.

Golf ve veltruském parku?

Možná o tom mnozí ještě nevědí, ale v sobotu 17. října tu proběhl již 2. ročník benefičního golfového turnaje. Startovné jednotlivých hráčů ve výši 990 Kč šlo na obnovu zámku.

Dva tažní koně na zámku jsou už od letošního jara.
Jednou ze zámeckých novinek se letos stala právě projížďka koňským povozem.

„Turnaje se zúčastnilo 37 aktérů - 13 žen a 24 mužů," uvádějí pořadatelé. V kategorii žen zvítězila Lída Knapová, v kategorii mužů Ladislav Hrdlička.

„Oba vítězové obdrželi krásné poháry od firmy Moser, a.s., která je věnovala na období 5 let," dodávají pořadatelé.

Loňské šestijamkové hřiště bylo letos doplněno o sedmou jamku, která dostala název Kočárová, a to z důvodu, že hráči byli dovezeni z této jamky na odpaliště následující jamky koňským spřežením.

„My jsme skupina golfistů, která se sešla před 6 nebo 7 lety. Hrajeme celkem asi pět turnajů za rok, kdy se nás sejde na každém turnaji asi dvacet. Část lidí se podílí na organizaci turnaje ve Veltrusích," prozradil pan René Keller, jeden z organizátorů benefičního turnaje.

Nápad a načapaní golfisté

Zámek Veltrusy bude otevřen i mimo sezónu.
O víkendech a státních svátcích můžete navštívit prohlídku Aristokracie: Začátek konce.

Na začátku všeho stál nápad a kralupský lékař. „Na zacatku vseho stal napad naseho kolegy golfisty Otty Herbera, který žije ve Veltrusích. Jednou nás pozval k sobě na zahradu, kde jsme hráli. Jeho dům je hned vedle zámecké obory. Napadl nás takový bláznivý nápad. Jednou jsme mu řekli, že by byl borec, kdyby udělal golf ve veltruském parku. On to v roce 2013 udělal. V sobotu ráno v 6 hodin se sebral a udělal tam vlastně načerno 6 jamek," vylíčil René Keller.

Zámečtí však golfisty během neoficiálního turnaje odhalili. Co se přesně stalo? „Když jsme byli na třetí jamce, tak nás dostihla ochranka ze zámku a ptala se, co tam děláme. Po krátkém jednání a telefonickém rozhovoru s kastelánem Pavlem Eclerem, jsme dostali svolení turnaj dohrát. Na základě této příhody dostal Otta Herber nápad vrátit tuto vstřícnost zámku uspořádáním benefičního turnaje," vypráví René Keller.

Z peněz získaných v roce 2014 byly do Chrámu přátel zahrad a venkova instalovány busty
Zobrazit fotogalerii (8)

„Mám velmi kladný vztah k lidem, kteří mají dobrou myšlenku. Pokud se ukáže, že to je člověk, který má úroveň, umí tu myšlenku zrealizovat a domluvíme se, že nám jde o něco společného, tak z toho můžou vzniknout báječné věci jako je tento dobročinný golfový turnaj," prozradil kastelán PhDr. Pavel Ecler.

 

První versus druhý ročník

První ročník se konal v loňském roce, na který přišlo sice více lidí, ale vybralo se o něco méně peněz. „V roce 2014 jsme turnaj uspořádali již oficiálně s podporou zámku. Máme kolegu, golfistu, který pomohl s posekáním rozsáhlého areálu zámeckého parku tak, aby se zde golf opravdu dal hrát. Jedná se o přírodní hřiště vybudované pouze pro potřeby tohoto turnaje. V letošním roce se nám podařio shromáždit i přes ne příliš optimistickou předpověď počasí 
43 500 korun, které jsme předali kastelánu Pavlu Eclerovi v závěru turnaje. Loni jsme přispěli částkou asi 41 tisíc. Letos budou peníze použity na opravu stroje zámeckých hodin.

„V září jsme odhalili busty, které se pořídily za peníze z loňského turnaje. Výtěžek z loňska pokryl restaurátorské práce a výrobu kopií bust. Co se týče zámeckých hodin, tak oprava je
v tomto případě možná silné slovo. Konkrétně jde o uvedení do kondice ciferníku hodin na nádvoří. Nebudeme opravovat starý hodinový stroj, který se musí natahovat, ale pořídíme elektrický hodinový stroj, který hodiny zase uvede do provozu," upřesnil veltruský kastelán.

 

Jaká je kapacita turnaje?

Byli jsme připraveni na cca 50 hráčů což odpovídá kapacitě tohoto přírodního sedmijamkového hřiště a zázemí krásné zámecké Oranžerie, v případě nepříznivého počasí, které se dá v termínu konání benefičního turnaje předpokládat,“ prozradil pan Keller

„Turnaj organizuje skupina dobrovolníků pod vedením zakladatele tradice Otty Herbera a Slávky Czechmanové. Za organizaci této benefiční akce jim patří obrovský dík. Poděkování patří také sponzorům této akce, kteří jsou uvedeni na oficiálních webových stránkách turnaje,“ zakončil své vyprávění René Keller.

 

Sezóna 2015: Co se na zámku změnilo?

Zámek Veltrusy a čestný dvůr
Zobrazit fotogalerii (21)