Hubnutí, sportování či léčba - všem pomůže nutriční poradna

 

Nutriční poradna při poliklinice na Budějovické otevřela v září 2015. O užitečnosti této služby pro širokou veřejnost jsme si povídali s diabetoložkou MUDr. Michalou Pelikánovou a nutriční terapeutkou Bc. Janou Šulcovou. 

 

MUDr. Michala Pelikánová:  Naším cílem je, aby zdravý životní styl nebylo velké odříkání. Hlavní výhodou je silné odborné zázemí, máme specializovanou nutriční terapeutku s podporu několika lékařských odborností, mimo jiné interny, gastroenterologie a diabetologie s endokrinologií.

MUDr. Michala Pelikánová promovala na 2. LF UK v Praze. Absolvovala specializační atestace v oboru diabetologie a všeobecné praktické lékařství. Pracovala v diabetologickém centru FN Motol a následně v soukromé diabetologické ambulanci. Nyní působí na Poliklinice Budějovická (MEDICON a.s.) v Praze 4 jako vedoucí lékařka oddělení diabetologie. Předmětem její klinické, výzkumné a publikační činnosti je komplexní problematika diabetologie a obezitologie. Je hlavním výzkumným pracovníkem v několika mezinárodních klinických hodnoceních.

Pro koho je poradna určena?
MUDr. Michala Pelikánová:  Zavítat může každý  člověk, který chce poradit s úpravou jídelníčku, aby se mu lépe hublo, případně , aby si  svou hmotnost udržel. I ujištění, že moje výživa je správná, má svůj význam.  Lidem s více onemocněními se věnujeme pečlivěji, protože mají  nejrůznější  dietní omezení.

Na co se může návštěvník připravit?

MUDr. Michala Pelikánová:  V naší poradně projde speciálním vyšetřením celotělovou analýzou na přístroji InBody 230. Domluví se na stanovení jídelníčku dle svých osobních dietních preferencí, svého časového vytížení či jiných individuálních stravovacích omezení.  Z ordinací jsou odesíláni hlavně klienti s obezitou, kteří potřebují zdravě zhubnout. Byli bychom rádi, aby nás vyhledávali  i lidé, kteří zdravotní problém necítí a chtějí se jen poradit o zdravé stravě a zdravém životním stylu.

Bc. Jana Šulcová: Nejdřív s klientem probereme, jakou službu přesně potřebuje. Můžeme provést jen samotné měření na přístroji  In Body230, například pro potřebu jeho lékaře. Nebo se více zaměřit na parametry získané z provedeného měření a případnou změnu životosprávy.  V ideálním případě přicházejí klienti  již s vypracovaným týdenním jídelníčkem. Domlouváme se  pak společně na dlouhodobých změnách a snažíme se přitom vyřešit stravovací návyky celoživotně.

Bc. Jana Šulcová  vystudovala obor nutriční terapeut na 1. lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze a v tomto směru se nadále vzdělává. Zabývá se jak výživou nemocných, tak poradenstvím pro redukci váhy. Ve své práci kombinuje nejen akademické poznatky, ale i osobní zkušenosti z boje s nadváhou.

Jak probíhá další péče?

Bc. Jana Šulcová:  Po první schůzce dostane klient edukační materiály a domluvíme se na vytvoření jídelníčku na sedm dní. V tomto jídelníčku je vypočítán správný poměr živin, který by měl vést ke zdravé a hlavně trvalé redukci nadváhy. Můžeme klientovi vypracovat jídelníček na míru, ale také ho naučíme připravit si jej samostatně. Snažíme se vložit do jídelníčku i jeho oblíbená jídla. Provádíme i asistované nákupy ve zdejší prodejně zdravé výživy, kde společně vybereme vhodné potraviny. Radíme i jak si nakoupit podle etikety na výrobku a jaké mají hledat složení.

MUDr.  Michala Pelikánová:  Zhodnotíme anamnézu pomocí osobního dotazníku klienta, ve kterém se ptáme i na nemoci rodičů a sourozenců, stravovací zvyklosti v rodině, pracovní vytížení, sportovní preference. Průběžně provádíme měření na přístroji InBody 230, který hodnotí jednotlivé zastoupení poměrů tuku a svalové hmoty  v těle, hydrataci i  kostní minerály. K tomu dokážeme na místě zhodnotit krevní tlak, výšku krevního cukru (glykémii), případně hladinu cholesterolu a  glykovaného hemoglobinu (u pacientů s diabetem). Všechny parametry mají své opodstatnění ve skladbě vhodného jídelníčku.

Můžete nám povědět něco o přístroji InBody?

MUDr. Michala Pelikánová:  Náš přístroj InBody 230 je jeden z nejlepších a umí analýzu skutečně komplexní. Dokáže stanovit poměr svaloviny, tuků, vody a kostních minerálů v organismu. Poznáme, kde v těle dochází k hromadění tuku. U sportovců zase zjistíme rozložení svalové hmoty. Přístroj má program kalibrovaný i pro děti, které také často trpí nadváhou. 

Bc. Jana Šulcová:  Je důležité měření svalové hmoty a tuků. Když někdo začne cvičit, tak může mít za nějakou dobu úplně stejnou váhu, ale my zjistíme, že mu přibylo svalů a ubylo tuků. Přístroj měří velmi přesně obvody částí těla. Celková diagnostika nám pak pomáhá nejen v doporučení dietních opatření, ale i ve výběru vhodné fyzické zátěže pro klienta.

Řešíte tedy nejen výživu, ale i pohybovou aktivitu?

Bc. Jana Šulcová: Ptáme se, jak je na tom klient se sportem a obecně s pohybem.  Může se ukázat, že chodí do posilovny, ale má hodně tuku, protože posilování není příliš účinné na spalování tuku, podobně jako plavání. Pak doporučujeme aerobní aktivity, jako rychlou chůzi, rotoped, cvičení na aerobních strojích nebo venkovní nordic walking. Obvykle kombinujeme různé aktivity. 

Kolik stojí zdravé hubnutí?

Jana Šulcová: Máme tři základní balíčky služeb. Jeden měsíc vyjde asi na dva a půl tisíce, tři měsíce jsou za čtyři tisíce a půl rok za šest tisíc. 

Michala Pelikánová:  To je velmi příznivá cena,  protože celá péče je zajištěna pod medicínským dohledem. V běžných výživových poradnách takovouto jistotu nenajdete. Chceme klientům zaručit skutečně zdravé hubnutí. 

Jaké jsou výhody specializované porady?

MUDr. Michala Pelikánová:  Máme čas se klientům věnovat a vše s nimi podrobně rozebrat. Je tu důvěrnější atmosféra než v ordinaci.  Tolik času a takový nadstandard nedokážeme v ordinaci běžně poskytnout.  Pokud se v poradně zjistí jakýkoliv medicínský problém, díky zkušené nutriční terapeutce je rovnou objednán do specializované ordinace. Dokážeme poskytnout VIP termín v ordinaci a to většinou do týdne od zjištění problému. 

Jaká jsou nebezpečí nadváhy?

MUDr. Michala Pelikánová: Nadváha se pojí s řadou civilizačních chorob, například rakovina tlustého střeva takřka v 80%. Samostatnou kapitolou je cukrovka, kde se léčba často provádí hlavně redukcí váhy.  Lidé s nadváhou trpí vysokým krevním tlakem, mají vyšší cholesterol a tuky, trpí hlavně jejich kardiovaskulární systém. Nadváha sebou nese mnoho rizik, která jsme schopni u nás včas zjistit. 

Návštěva poradny je tedy i zdravotní prevencí?

Bc. Jana Šulcová: Můžeme případné zdravotní komplikace zachytit dříve, než propuknou.

MUDr. Michala Pelikánová: Naše nutriční terapeutka má vystudovaný medicínský obor, takže případná podezření na onemocnění dokáže rozpoznat a může pacienta odeslat ke správnému odborníkovi. V případě psychických příčin doporučíme u nás na poliklinice psychologa a psychoterapeuta. Návštěva poradny a měření je proto výbornou zdravotní prevencí.